U VELIKOM PROBLEMU

Credit Suisse traži pomoć švicarske središnje banke, posudili bi do 50 milijardi franaka

Hina

Reuters

Reuters

Istaknuli su i da zasada nema naznaka izravnog rizika širenja problema koje je izazvao slom tri američke banke na financijske tvrtke u ŠvicarskojŽENEVA – Švicarska banka Credit Suisse planira od švicarske središnje banke posuditi do 50 milijardi franaka (51,4 milijarde eura) kako bi osigurala likvidnost nakon uskraćene podrške najvećeg dioničara koji je izazvao nagli pad njezinih dionica.


“Credit Suisse povlači odlučan potez kako bi preventivno ojačao likvidnost planiranim korištenjem opcije posudbe do 50 milijardi franaka od Švicarske narodne banke putem programa osiguranih kredita i kratkoročne likvidnosti”, izvijestili su u četvrtak ujutro.


Dodali su i da im je Credit Suisse International ponudio otkup u gotovini vrijednosnih papira s prioritetom naplate u vrijednosti neke tri milijarde franaka.
Bančine dionice naglo su pale u srijedu nakon što je najveći dioničar Ammar Al Khudairy, predsjedatelj Saudijske nacionalne banke, isključio mogućnost kapitalne injekcije bude li banka zatražila dodatnu likvidnost.


Kako bi stišali tržišna previranja, švicarska središnja banka i regulator za financijska tržišta najavili su u srijedu navečer da će intervenirati i osigurati likvidnost Credit Suisseu, bude li potrebno.


Istaknuli su i da zasada nema naznaka izravnog rizika širenja problema koje je izazvao slom tri američke banke na financijske tvrtke u Švicarskoj.


Credit Suisse još je uvijek jako dobro kapitaliziran, istaknuo je u razgovoru za Blick TV čelnik bančinog švicarskog poslovanja Andre Helfenstein.


Dodao je i da su depoziti klijenata sigurni i pripisao tržišne nevolje Credit Suissea teškoćama u američkom bankovnom sektoru, aludirajući na prošlotjedni slom Silicon Valley Banka i Signature Banka.


Švicarsko poslovanje dobro je pozicionirano i postiže dobre rezultate, ustvrdio je Helfenstein, dodavši da banka radikalno restrukturira poslovanje kako bi poboljšala rezultate na dulji rok.


Priznao je da je banka u 2022. nagomilala gubitak od više milijardi franaka, uglavnom, kako kaže, zbog troškova restrukturiranja.


“Situacija se oko nas uzburkala”, naglasio je u osvrtu na aktualnu ekonomsku situaciju.


Klijenti su prošle godine iz Credit Suissea povukli čak 123 milijarde franaka, najveći dio u četvrtom tromjesečju.


Banka je prošlu godinu zaključila s gubitkom od 7,3 milijarde franaka.