OBJAVLJENE NOVE MJERE

Češka i Slovačka zabranile necijepljenima ulazak u ugostiteljske objekte

Hina

Reuters

Reuters

Obje zemlje usvojile su te mjere prošloga tjedna, a susjedna Austrija uvela je u ponedjeljak lockdown za sve stanovnike.PRAG – Osobe koje nisu cijepljenje protiv koronavirusa, a nemaju dokaz da su nedavno preboljele covid-19, od ponedjeljka neće moći ući u ugostiteljske objekte i javne službe u Češkoj i Slovačkoj, nakon što su te zemlje zabilježile porast broja zaraženih i hospitaliziranih.


Obje zemlje usvojile su te mjere prošloga tjedna, a susjedna Austrija uvela je u ponedjeljak lockdown za sve stanovnike.


Češka je vlada poslala vojnike u ispomoć bolnicama, u kojima se 700 ljudi nalazi na odjelima za intenzivnu njegu. Kasnije u ponedjeljak vlada će raspravljati o mogućem uvođenju izvanrednog stanja koje bi omogućilo studentima medicine da pomognu bolnicama.
Po odluci čeških vlasti samo osobe koju su cijepljene ili imaju dokaz da su preboljele covid-19 u posljednjih šest mjeseci moći će posjetiti restorane, hotele, javne ustanove ili događaje poput sportskih utakmica.


Liječnička komora zalaže se za još restriktivnije mjere, odnosno za lockdown.


U Češkoj bi ubrzo trebalo doći do formiranja nove vlade, nakon što je stranka premijera na odlasku Andreja Babiša poražena na izborima u listopadu. Babiš je poručio da Češka neće uvesti lockdown, dok su predstavnici pobjedničke koalicije također govorili protiv lockdowna i zatvaranja škola.


Demonstracije protiv novih mjera očekuju se ispred Praškog dvorca kasnije u ponedjeljak.


U velikim dijelovima Slovačke po odluci vlade restorani smiju posluživati hranu samo na terasama, a necijepljeni ne mogu u restorane.


Vlade restrikcijama žele povećati broj cijepljenih. Oko 60 posto Čeha primilo je barem jednu dozu cjepiva protiv covida-19, dok je 46,8 posto Slovaka cijepljeno protiv covida-19, a manje je cijepljenih nego u Slovačkoj samo u Rumunjskoj i Bugarskoj od zemalja EU-a.