Olaf Scholz

Budući njemački kancelar najavio da bi o obveznom cijepljenju mogao odlučivati parlament

Hina

Reuters

Reuters

Zastupnici bi prilikom glasanja bili oslobođeni stranačkog dogovora i glasali bi, što je običaj kod odlučivanja o etički osjetljivim pitanjima, prema individualnom stavu.BERLIN – Budući njemački kancelar Olaf Scholz založio se u utorak za uvođenje obveznog cijepljenja i najavio da bi o tome mogao odlučivati parlament.


Scholz je to predložio na sastanku s aktualnom kancelarkom Angelom Merkel i predstavnicima saveznih pokrajina.


Zastupnici bi prilikom glasanja bili oslobođeni stranačkog dogovora i glasali bi, što je običaj kod odlučivanja o etički osjetljivim pitanjima, prema individualnom stavu, javlja dpa.
Scholz, koji bi sljedećeg tjedna trebao biti izabran za kancelara, time je odgovorio na zahtjeve saveznih pokrajina u kojima je na vlasti Unija CDU/CSU i Zeleni, a koje su tražile da se zakonski omogući uvođenje obveznog cijepljenja.


Cijepljenje bi moglo krenuti početkom veljače, saznaje dpa od sudionika sastanka.


Predstavnici saveznih i pokrajinskih vlasti trebali bi se ponovno sastati u četvrtak i donijeti konkretne nove mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa.


Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert najavio je kao mogućnost da u trgovine mogu ući samo cijepljeni i oni koji su preboljeli covid-19. Od toga bi bile izuzete prodavaonice za svakodnevne potrebe i ljekarne.


Također se govori i o ograničenjima kod velikih manifestacija ili okupljanja poput nogometnih utakmica.


Kako bi se ubrzalo cijepljenje, moguće je da bi se provodilo i u ljekarnama.