HUB

Bankari potvrdili Vujčićev intervju Novom listu: Kamate na kredite idu gore!

Portal Novi list

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Mislimo da će to biti polagano, mislim da se neće dogoditi nikakva eksplozija. Za to naravno postoje razlozi, najavljuje šef Hrvatske udruge banaka Zdenko AdrovićPremijer Andrej Plenković danas je izjavio da “nije gledao” intervju koji je guverner HNB-a Boris Vujčić dao Novom listu, u kojem je iznio da bi rate dugoročnih kredita s promjenjivim kamatnim stopama mogle rasti i do 10 do čak 20 posto.


Vujčić je dometnuo da je takav scenarij trenutno ipak “malo vjerojatan”, ali da očekuje da će određenog rasta kamatnih stopa na kredite ipak – biti.


Dramatično upozorenje guvernera Vujčića! ‘Rate kredita u Hrvatskoj mogle bi porasti i za 20 posto’

“Ne znam, nisam gledao taj njegov intervju. Nek’ on sam to objasni. Koliko sam shvatio to je bilo nekako potpitanje – eventualno, možda, u slučaju.


Ako on nešto misli o tome neka nam priopći pa da vidimo što je, rekao je premijer Plenković.


Dodao je kako ne moramo baš na svaki prvi balon lupat najžešće.


“Možemo malo smirenije igrat”, rekao je premijer.


Situaciju je danas za HRT komentirao i direktor Hrvatske udruge banaka, Zdenko Adrović, koji je potvrdio da će doći do određenog rasta kamata na kredite.


“Mislimo da će to biti polagano, mislim da se neće dogoditi nikakva eksplozija. Za to naravno postoje razlozi. Čitav niz europskih država je visoko zadužen.


Sjetimo se samo duga Italije, Španjolske i drugih mediteranskih zemalja, posebno u krajnjoj liniji Hrvatska tu nije izuzetak, koje ne bi mogle baš funkcionirati u uvjetima vrlo visokih kamatnih stopa.


Mi mislimo da će doći do porasta kamatnih stopa, ali to će biti postepene, neće biti nikakve revolucije”, rekao je Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka.


Intervju Borisa Vujčića Novom listu možete pročitati OVDJE.