UMJERENA DOBIT

AstraZeneca jedina ima male prihode od koronavirusa: Njihova su cjepiva najjeftinija

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Prihod od prodaje cjepiva iznosio je u razdoblju od srpnja do rujna 1,05 milijardi dolara, a ukupni prihod 9,86 milijardi dolara i veći je za 50 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.LONDON – Prodaja cjepiva protiv covida 19 skromno je poduprla prihod britansko-švedske farmaceutske tvrtke AstraZenece, a nove narudžbe trebale bi donijeti “umjerenu” dobit do kraja godine, pokazuje poslovno izvješće.


Prihod od prodaje cjepiva iznosio je u razdoblju od srpnja do rujna 1,05 milijardi dolara, a ukupni prihod 9,86 milijardi dolara i veći je za 50 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.


Temeljna dobit po dionici porasla je 14 posto, na 1,08 dolara, a udio cjepiva iznosio je jedan cent.
U prvih devet ovogodišnjih mjeseci cjepivo je kompaniji donijelo 2,22 milijarde dolara prihoda. Ukupni prihod iznosio je 25,4 milijarde dolara i veći je 32 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.


Prihod tvrtke podupro je plasman na tržište posebnog lijeka za rijetke bolesti Alexion 21. srpnja, kojeg je AstraZeneca stekla prošlogodišnjom akvizicijom.


Oslonac je bio i lijek za astmu Symbicort, čija je prodaja u trećem tromjesečju porasla 13 posto, na 676 milijuna dolara. Najveći prihod kompanija ostvaruje od lijeka za rak pluća Tagrisssa, koji joj je u razdoblju od srpnja do rujna donio 13 posto veći prihod od 1,25 milijardi dolara.


AstraZeneca objavila prošle godine da neće zarađivati na cjepivu dok pandemija ne završi, a ovog tjedna objavila je da će oformiti posebni odjel za cjepiva i lijekove bazirane na antitijelima u sklopu borbe protiv koronavirusa.


U četvrtom tromjesečju očekuju “umjerenu dobit” od cjepiva koja bi trebala nadoknaditi troškove povezane s koktelom antitijela za prevenciju i liječenje covida 19 i potvrdili su procjene godišnjih rezultata.