Pomak u poslovanju

ACI se natječe za gradnju nove marine s 400 vezova, investicija vrijedna 92 milijuna kuna

Branko Šuljić

Izvjesna gradnja prve marine u Hrvatskoj državi u Tisnom na MurteruSvaka dobra vijest trebala bi nas radovati. Barem na trenutak ona mijenja tmurnu sliku našeg gospodarstva, djeluje poput bljeska svjetionika u olujnoj noći na pučini. Dokazuje da se može uspješno poslovati, čak i u državnoj tvrtki, kakve u nas nisu na dobru glasu. Upravo zbog poslovanja orijentirana na more možemo je uspoređivati sa svjetionikom – ACI iz Opatije, punim nazivom Adriatic Croatia International Club. S 21 marinom u svom sastavu jedinstveni je to sustav na Sredozemlju, predvodnik u hrvatskom nautičkom turizmu.


Nedavno objavljeni preliminarni rezultati poslovanja za 2010. godinu izuzetno su povoljni. Svi pokazatelji su pozitivni, bolji od onih iz 2009. kada se, također, dobro poslovalo. Dovoljan povod za razgovor s prvim čovjekom tvrtke, Antom Violićem, predsjednikom uprave ACI-ja. Najprije njegova ocjena lanjske sezone.


– Izuzetno smo zadovoljni prošlogodišnjom sezonom. U ovoj recesijskoj godini ostvarili smo pozitivne, pa čak i odlične rezultate. Ocjena je – čista petica! Ostvarili smo 179 milijuna kuna, očekivana neto dobit iznosi 22,5 milijuna, odnosno 27 posto bolje nego prošle godine. Imali smo pad godišnjeg veza i u tranzitu, ali ta činjenica nije bitno utjecala na financijske pokazatelje. S druge strane, u zadnjih pet godina uložili smo više od 200 milijuna kuna i sada to daje dobre rezultate. Ljudi vole doći u nešto novo, naši stalni gosti su sretni kad vide da se nešto radi, poboljšava, da smo svake godine sve bolji.
Što očekivati ove godine koja na početku najavljuje izlazak iz recesije u zemljama iz kojih nam dolazi glavnina nautičara.


– Uvijek sam govorio neka sljedeća bude malo bolja od ove, a kako sada reći da za ovu godinu očekujemo bolje rezultate od lanjskih. Možda to djeluje malo pretjerano, ali ja procjenjujem da ćemo na kraju godine imati 24 milijuna neto dobiti. Važno je pritom istaknuti da za ovu godinu nismo dizali cijene. Time smo dali prilog prevladavanju ovih recesijskih vremena. Takav potez naši su nautičari pozdravili. Jedina je novost što ćemo u nekim »rastrošnim« marinama, nazovimo ih tako, uvesti plaćanje struje i vode prema potrošnji. U konačnici tu se ništa ne mijenja, nama će se smanjiti veliki troškovi, a u biti se uvodi više reda. Gosti to trebaju respektirati, moraju vidjeti da kod nas vlada red.


Intervju u cijelosti pročitajte u poslovnom prilogu Novog lista u srijedu, 9. veljače 2011.