Art-kino

Premijera serije “Rijeka moje mladosti”: Seciranje glazbene i društvene povijesti grada na Rječini

Vladimir Mrvoš

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Serijal će se prikazivati nedjeljom u 11.05 od 5. studenog do 17. prosinca, na Prvom programu Hrvatske radiotelevizijeU Art-kinu večeras su premijerno prikazane dvije epizode nove dokumentarne serije HRT-a “Rijeka moje mladosti” koju će od nedjelje biti moguće pratiti na HTV1. Radi se o dokumentarnoj seriji o glazbenoj i društvenoj povijesti grada Rijeke u sedam epizoda.


Foto galerija: Premijera serije "Rijeka moje mladosti" Foto: Sergej Drechsler


Kroz povijest popularne glazbe serijal govori o glazbenoj i društvenoj povijesti grada Rijeke i okolice u razdoblju od kraja Drugog svjetskog rata do konca 1980-ih.

Tv kinopremijeri uz brojne gledatelje svih generacija prisustvovala je i urednica Programskog odjela Kultura HTV-a Lidija Špiranec, producentica Sanja Ivančin, redatelj i koscenarist Davor Borić, urednik i koscenarist Aleksej Pavlovsky te koscenarist, ali istraživač i narator Velid Đekić.


Uranjanje u gradsko jučer


– Gotovo svi znamo da je Rijeka grad zbilja dojmljive povijesti, prije svega gospodarske i političke. I to u međunarodnim okvirima.


Ali znate kako je već s velikim povijesnim temama – one u pravilu ostave tzv. običnog čovjeka i svakodnevni život građana po strani.Moglo bi se reći da ih potcjenjuju. A sa stajališta većine stanovnika grada, naše živote više oblikuju osobe s kojima se družimo, mjesta na koja izlazimo, glazba i filmovi koje slušamo i gledamo, nego što ih oblikuju silna gradska proizvodnja torpeda, golemih brodova ili tankeri benzina.


Serijalom smo željeli zaviriti u svakodnevne živote Riječana u ne tako davno jučer. U razgovorima s njima lako smo se razumjeli, u mnogo čemu i poistovjetili.Čak i kada je riječ o situacijama koje su jučer funkcionirale na jedan, a danas na drukčiji način. U središtu je uvijek čovjek, a on je valjda u svim vremenima isti.


Zato nam se putem, ili barem meni, i dogodilo nešto neplanirano. Uranjajući u gradsko jučer, u Rijeku naših mladosti, pomalo smo otkrivali grad danas i sebe u njemu. A mnoge razlike između našega jučer i našega danas postale su nekako male, rekao je Đekić.Je li ovo završena priča?


Urednik i koscenarist serijala Aleksej Pavlovsky, Riječanin na stalnom i privremenom boravku u Zagrebu, na pitanje je li “Rijeka moje mladosti” završena priča o Rijeci ili se sprema nastavak, odgovara da je ovo serija od sedam epizoda i, samim time, velik posao, tako da će to, zasad, što se njega tiče, biti to.– Naravno, ova bi se priča mogla nastaviti i na nečiju mladost 1990-ih, 2000-ih i tako dalje, što su zasigurno bila zanimljiva vremena koja bi vrijedila ekranizacije, no to više nije moja mladost, pa o njoj ne znam puno.


Radije bih da se onda netko drugi, recimo, potaknut ovom našom serijom, dohvati toga u budućnosti. ‘Ajmo, Riječani!, zaključuje Pavlovsky.Foto Sergej Drechsler