Potvrdili dobre nastupe

TRI MLADIĆA Što kažu pobjednici MIK-a Dino Guščić, Matej Plavček i Jure Kaurloto

Jakov Kršovnik

Matej Plavček, Jure Kaurloto i Dino Guščić u društvu autora pobjedničke pjesme Roberta Grubišića i Roberta Pilepića te riječkog gradonačelnika Marka Filipovića, Foto: Marko Gracin

Matej Plavček, Jure Kaurloto i Dino Guščić u društvu autora pobjedničke pjesme Roberta Grubišića i Roberta Pilepića te riječkog gradonačelnika Marka Filipovića, Foto: Marko Gracin

"Hvala publici u svakom gradu, svi su nas izvrsno dočekali!", poručuju S tri pobjede u Pazinu, Kastvu i Svetvinčentu, Dino Guščić, Matej Plavček i Jure Kaurloto s pjesmom »Tri mladića« (Robert Grubišić – Robert Pilepić – Robert Grubišić) stigli su na finalnu mikovsku večer u Rijeci.


I, dominantnim brojem glasova publike u gradu na Rječini potvrdili su dobre nastupe iz prijašnjih večeri te pobjedom u Rijeci zaokružili i ukupno prvo mjesto na festivala Melodije Istre i Kvarnera koji je ove godine slavio jubilarni 60. rođendan.


Upoznali se lani


Uz spomenute pobjede, još su bili drugi po izboru bakarske publike te treći u Puntu.
– Hvala publici, hvala Robertu Pilepiću na tekstu, Robertu Grubišiću na glazbi i aranžmanu, hvala što su nam dali povjerenje da pjevamo njihovu pjesmu, jer smo ipak prvi put u ovom sastavu.


Stvarno nam je drago što smo se odlučili na suradnju. Još jednom hvala publici u svakom gradu, svi su nas dočekali stvarno izvrsno. Ponosni smo što smo odnijeli pobjedu i u Rijeci, baš smo jako uzbuđeni i sretni, reći će nam zadovoljni trio pobjednika.


Upoznali su se lani na MIK-u, Jure Kaurloto proteklih je godina prateći vokal na festivalu, a prošle su godine Dino i Matej nastupali kao izvođači, Dino s pjesmom »Sad razumin«, a Matej u duetu s Majom Miljavac i pjesmom »Na vrh Učke«.


Matej Plavček bio je »spiritus movens« suradnje, nakon lanjskog nastupa pitao je Dina je li zainteresiran da sljedeće godine nastupe u triju. Dino se složio da je to odlična ideja, no nisu znali tko bi mogao biti treći.


I uto je Jure dolazio iz backstagea, pitali su ga hoće li im se pridružiti. On je to objeručke prihvatio i temelji ovogodišnje pobjede na MIK-u su postavljeni.


– Nakon nekoliko mjeseci dobili smo pjesmu.


Bili smo oduševljeni već na prve taktove, odmah smo znali da je to – to. Sastali smo se, snimili je i evo rezultata, kaže Matej Plavček za kojeg će Jure reći da je »mozak operacije«, on trio okuplja, zove, pregovara…


Nakon požnjetog uspjeha, jedno od prvih pitanja koje se nameće je i hoće li nastaviti suradnju.


– Svakako smo razmišljali o tome, kao dobra grupa trojice mladića. Publika nas je zavoljela tijekom ovih dana i vjerujemo da bi naša suradnja i dalje bila uspješna. Trenutačno tražimo neku dobru pjesmu, tako da vjerujem da će se suradnja nastaviti, kaže Matej, dok će Jure i Dino kimnuti glavom i reći da su i oni za nastavak suradnje.


– Svi pjevamo okolo i radimo svašta nešto, pa ćemo vidjeti kako ćemo biti s vremenom, ali da, svakako smo za nastavak suradnje, govori Jure Kaurloto.Pobjednici MIK-a s plesačicama Studija Trinity&co, Foto: Marko Gracin

Otočani i Slavonac


On pjeva s klapom Sol već dugi niz godina, a prvi javni glazbeni nastup imao je već sa šest godina. Nastupao je u Pagu na Dječjem festivalu.


– Sestra je radila sa mnom i pripremala me. Kupili smo kasetofon, pa sam preslušavao pjesmu koju sam trebao pjevati da naučim tekst. Nakon toga sam bio član Dječjeg zbora Vijolice, a kroz Gradsku glazbu Pag naučio sam svirati trubu. Kad sam došao u Rijeku studirati, bio sam u »Kaplanu« i, eto, proteklih, sedam-osam godina sam i prateći vokal na MIK-u, govori nam Jure.


I Dino i Matej su u glazbi također od djetinjstva, Dino će reći – isto od vrtića, gdje je počeo nastupati na priredbama s pet-šest godina.


– U osnovnoj školi sam pjevao u zboru, a u međuvremenu sam upisao i Područnu glazbenu školu na Rabu, Smjer harmonika koju sam i završio. Od tad se praktički bavim glazbom, govori nam Dino.


Najorganiziraniji festival


Dok su Dino i Jure dvojica otočana, Dino s Raba, a Jure s Paga, Matej dolazi s drugog kraja Hrvatske, iz Pakraca i Slavonije. No, već deset godina živi u Rijeci te je zavolio čakavsko narječje, ljude, a pjesme još i više.


– Glazbom se profesionalno bavim već 14 godina, a posljednje dvije godine postižem malo bolje uspjehe. Lani sam bio i na Splitskom festivalu i na MIK-u i, evo, ove godine vrlo uspješan MIK. Isto sam od djetinjstva u glazbi, tata je glazbenik, svira gotovo sve instrumente i pjeva fantastično.


Cijela je obitelj glazbena i uvijek sam se vidio samo u tome, govori Matej koja iza sebe ima i dva albuma.


– Svakako bih volio nastaviti u solo vodama, ali i s dečkima u grupi, mislim da bi nam bilo odlično, kaže Plavček.


A što imaju reći o MIK-u? Dino kaže da voli čakavsku besedu i da je MIK jedan od najkvalitetnijih načina da se dijalekt očuva.


– I to kroz zabavnu glazbu koja je svima jako blizu i ugodna uhu. Da se održi puno riječi koje bi inače pale u zaborav, kaže Dino Guščić.


Jure i Matej nastavljaju da je festival na jako visokom nivou.


– Počevši od organizacije, pa do svega ostalog. Bili smo na mnogo festivala pojedinačno i možemo se složiti da je MIK najorganiziraniji festival, zaključit će pobjednici.


Studio Trinity&co velika podrška

U pobjedničkoj pjesmi tri mladića išću tri divojke, a naši su ih sugovornici u profesionalnom smislu pronašli u plesnoj skupini Studio Trinity&co.


– Hvala Marti, Luciji i Pauli i plesnoj trenerici Paoli. Kada smo kontaktirali s njima, vrlo brzo smo se dogovorili.


Jedna proba nam je bila dovoljna i baš smo se skompali. Velika im hvala na svemu, one su nas također bodrile, pomagale nam i pratile nas. Bile su nam velika podrška, kažu naši sugovornici.