RIM TIM TAGI DIM - WIN

Švicarac Nemo pobjednik je ovogodišnjeg Eurosonga, Baby Lasagna je drugi

Sanda Milinković

Nemo, Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nemo, Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatski predstavnik Baby Lasagna osvojio je drugo mjesto na 68. Euroviziji u švedskom Malmou iako je dobio najviše glasova publikeŠvicarski izvođač Nemo s pjesmom “The Code” pobijedio je na 68. eurovizijskom pjevačkom natjecanju u subotu u švedskom Malmou. Hrvatski izvođač Baby Lasagna zauzeo je drugo mjesto.


Hrvatski predstavnik Baby Lasagna osvojio je drugo mjesto na 68. Euroviziji u švedskom Malmou iako je dobio najviše glasova publike. Zahvaljujući većem broju bodova stručnih ocjenjivačkih sudova pobjedu je odnio švicarski predstavnik Nemo.


Najbolji hrvatski plasman od samostalnosti


Nemo je pjesmom “The Code” ukupno osvojio 591 bod (365 bodova žirija i 226 publike). Baby Lasagna i njegova “Rim Tim Tagi Dim” osvojili su 547 bodova (210 po žiriju i 337 publike).
Treći je bio francuski izvodač Slimane s 445 bodova.


Ovo najbolji hrvatski plasman na Euroviziji otkako je samostalna.


Iza umjetničkog imena Baby Lasagna nalazi se Marko Purišić, 28-godišnji Umažanin koji je glazbeno iskustvo stjecao u heavy metal bandu Manntra.


Baby Lasagna na Doru upao kao rezerva


Purišić je na ovogodišnju Doru prvo upao kao rezerva, a u službeno natjecanje uvršten je nakon odustajanja pjevačice Zse Zse i uvjerljivo je pobijedio. Sam je autor pjesme “Rim Tim Tagi Dim” koja je gotovo od prvog trenutka bila prvi izbor kladioničara i najveći favorit za pobjedu u Malmou.


Uzrokovalo je to pravu rimtimtagimaniju zadnjih dana u Hrvatskoj pa se naslov pjesme mogao vidjeti na displayima tramvajskih stanica i autocesta, a heklani tabletići i majice s mačkama postale obavezi modni dodaci i iskazi podrške Marku Purišiću.


Podržali su ga i političari, od premijera Andreja Plenkovića do zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i institucije i tvrtke poput DIP-a, HAC-a, ZET-a, HNK-a, MUO-a te brojni hrvatski sportaši.


Kako je glasovala publika


Hrvatska: 337 bodova


Izrael: 323 boda


Ukrajina: 307 bodova


Francuska: 227 bodova


Švicarska: 226 bodova


Irska: 136 bodova


Italija: 104 boda


Grčka: 85 bodova


Armenija: 82 boda


Litva: 58 bodova


Švedska: 49 bodova


Cipar: 44 boda


Estonija: 33 boda


Srbija: 32 boda


Finska: 31 bod


Latvija: 28 bodova


Luksemburg: 20 bodova


Gruzija: 19 bodova


Njemačka: 18 bodova


Portugal: 13 bodova


Slovenija: 12 bodova


Španjolska: 11 bodova


Austrija: 5 bodova


Norveška: 4 boda


UK: 0 bodova


00:32 Novi poredak: Na prvom je mjestu Švicarska s 365 bodova, na drugom je mjestu Francuska s 218 bodova te Hrvatska s 210 bodova.


ŠVEDSKA je 12 bodova dala Švicarskoj.


SRBIJA je 12 bodova dala Hrvatskoj.


CIPAR je 12 bodova dao Hrvatskoj.


POLJSKA je 12 bodova dala Švicarskoj.


IRSKA je 12 bodova dala Švicarskoj.


LATVIJA je 12 bodova dala Švicarskoj.


ISLAND je 12 bodova dao Francuskoj.


REAKCIJE


https://www.novilist.hr/mozaik/reakcije-na-bodove-zirija-igrali-smo-dobro-ali-zajeo-nas-sudija/


BELGIJA je 12 bodova dala Francuskoj.


PORTUGAL je 12 bodova dao Švicarskoj.


FINSKA je 12 bodova dala Švicarskoj.


ITALIJA je 12 bodova dala Švicarskoj.


FRANCUSKA je 12 bodova dala Portugalu.


AUSTRIJA je 12 bodova dala Švicarskoj.


NIZOZEMSKA je 12 bodova dala Švicarskoj.


ESTONIJA je 12 bodova dala Švicarskoj.


GRČKA je 12 bodova dala Švicarskoj.


IZJAVE “Osjećam se nevjerojatno i sretno. Publici želim zahvaliti! Ponosan sam na svoj tim, ali volim i druge natjecatelje”, kazao je Silmane.


IZJAVE “Uživao sam i to je jedino bitno. Nevjerojatno mi je i zahvaljujem čitavom timu što su napravili ovako dobru pjesmu i sa mnom je ponijeli na pozornicu. Ne znam ni što bih rekao!”, kazao je Nemo.


00:13 Top tri trenutno: Švicarska, Francuska, Italija


MOLDAVIJA je 12 bodova dala Ukrajini.


ŠVICARSKA je 12 bodova dala Grčkoj.


GRUZIJA je 12 bodova dala Švicarskoj.


SLOVENIJA je 12 bodova dala Francuskoj.


ARMENIJA je 12 bodova dala Francuskoj.


NJEMAČKA je 12 bodova dala Švedskoj.


NORVEŠKA je 12 bodova dala Švicarskoj.


ŠPANJOLSKA je 12 bodova dala Švicarskoj.


DANSKA je 12 bodova dala Švicarskoj.


Hrvatska je na četvrtom mjestu nakon glasanja Australije.


AUSTRALIJA je 12 bodova dala Irskoj.


Švicarska, Irska, Italija – trenutni je poredak prva tri mjesta.  


IZRAEL je 12 bodova dao Luksemburgu.


ČEŠKA je 12 bodova dala Ukrajini.


ALBANIJA je 12 bodova dala Švicarskoj.


HRVATSKA je 12 bodova dala Portugalu.


MALTA je 12 bodova dala Švicarskoj.


SAN MARINO 12 bodova je dao Švicarskoj.


AZERBAJDŽAN je 12 bodova dao Švicarskoj.


LUKSEMBURG je 12 bodova dao Švicarskoj.


VELIKA BRITANIJA 12 bodova dala je Portugalu.


UKRAJINA je 12 bodova dala Švicarskoj.


Kreće glasovanje žirija.


NOVOST Baby Lasagna ponovno raste na kladionicama, sada je skočio na 52%!


23:53 Čuje se glasno negodovanje publike u trenutku najave glasova žirija.


NOVOST Prema posljednjem stanju na eurovizijskim kladionicama, Baby Lasagna je nakon nastupa u finalu sa 49 % skočio na 50 %. Iza njega je izraelska predstavnica Eden Golan (18 %), a na trećem Švicarac Nemo (15 %)


 23:13  Kaleen je predstavila Austriju s pjesmom “We Will Rave” i time zatvorila natjecateljski dio 68. Eurosonga.


23.06 Slimane za Francusku izvodi “Mon Amour”


23:03 Za Gruziju je nastupila Nutsa Buzaladze s “Firefighter”.


23:59 Naš predstavnik Baby Lasagna ponovno u delirij baca čitavu arenu koja pjeva i pleše s njime.


Nakon nastupa Baby Lasagna pljušte pozitivne reakcije: “Stiže po taj trofej!” 


22:53 Stiže predstavnica Slovenije Raiven, pravim imenom Sara Briški Cirman koja nastupa s pjesmom “Veronica”.


22:45 Nemo nastupa za Švicarsku s pjesmom “The Code”.  Njegov nastup stoga je jedan od onih najnapetiji zbog stanja na kladionicama.


22:41 Silia Kapsis predstavlja Cipar pjesmom “Liar”. Na pitanje o tome tko bi bila od ostalih natjecatelja da može, kazala je – Silmane! “Luda sam za baladama. Volim francusku pjesmu, pa mislim da bih ju definitivno uzela i možda je otpjevala na grčkom umjesto na francuskom. Ali, on je nevjerojatan. I volim balade, i pjevam balade – pjevam Whitney Houston, ona mi je najdraža. Dakle, mislim da bih to sigurno prihvatila!”, kazala je za Wiwibloggs.


Silia Kapsis, Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL


Silia Kapsis, Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

22:38 Slijede armenski predstavnici Ladaniva s pjesmom “Jako”.


22:34 Pozornicu je zauzela Portugalka Iolanda s pjesmom “Grito“. Njena haljina djelo je palestinskih dizajnera Trashy Clothing.


“Haljina je inspirirana djelima palestinskog satiričnog karikaturista Naji Al Alija, njegov rad zadire u teme korupcije, pohlepe, otpora, izdaje i kolonijalizma. Haljina je inspirirana višestrukim elementima, uključujući palestinski kouffeyeh, koji ima motiv koji podsjeća na ribarsku mrežu, simbolizirajući palestinske ribare”, objašnjavaju.22:29 Slijede predstavnici Finske Windows95man i njihov “No rules!”. Puno-puno življa pjesma.


“Finsku jednostavno nije briga, zar ne!? Windows95man. Podržavam ovu glupost. Nadam se da će ovo pobijediti”, samo je jedan od komentara fanova na društvenim mrežama.22:27 Predstavnica Srbije Teya Dora izvela je pjesmu Ramonda. Jedna od najtiših pjesama večeri. Ramonda je rijedak cvijet koji je moguće oživjeti sa samo nekoliko kapi vode. Teya Dora kaže da simbolizira obnovu Srbije nakon Prvog svjetskog rata, tijekom kojega je izgubila trećinu ukupne populacije.Teya Dora, Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

22:20 Italiju predstavlja pobjednica Sanrema, Angelina Mango s pjesmom “La Noia”. Malo je oživjela publiku.


REAKCIJE


Prošla je polovica Eurosonga: “Skoro sam zaspala”22:16 Gåte predstavlja Norvešku s pjesmom “Ulveham” (“Vučje krzno”) . “Ulveham” se pojavljuje kao suštinska norveška narodna priča prožeta tradicijom pravim imenom  ‘Møya i ulveham‘ (“Djeva u vučjem krznu”). Unutar naracije besprijekorno se isprepliću tradicionalni elementi bajke: zadivljujuća prelijepa junakinja, zavidna i zla maćeha i prisutnost crne magije.


Priča odiše srednjovjekovnom esencijom, tkajući priču o djevojci koja se, nakon što je izgubila majku, sada sukobljava sa zlonamjernom maćehom. Gonjena ljubomorom prema djevojčinoj ljepoti i pažnji koju izaziva, maćeha pribjegava mračnoj magiji, bacajući čaroliju koja pretvara djevojku u vuka.


Čarolija stupa na snagu, osuđujući djevojku na život kao vuk, zauvijek lutajući šumom. Jedini način da se razbije kletva leži u ispijanju bratove krvi, zadatku za koji maćeha zna da se nikada ne bi mogla natjerati. Dakle, djevojka ostaje zarobljena u svom obliku vučjeg boba, uhvaćena u okrutnom obratu sudbine dirigiranom maćehinom zavišću i zlobom.


22:07 Olly Alexander s “Dizzy” nastupa za Ujedinjeno Kraljevstvo. Umjetnik je surađivao s brojnim slavnim osobama poput Sir Eltona Johna, Kylie i Pet Shop Boysa, a nedavno  je ovjekovječen u muzeju Madame Tussauds u Londonu.


22.04 Grčka predstavnica Marina Satti nastupa sa pjesmom  “Zari”.


22:00 Za Latviju nastupa Dons sa baladom “Hollow”. Nedavno je kazao kako je u  Malmö donio posebne čarape koje mu donose sreću. Kaže da su mu sretne svaki put kad stane na pozornicu i da ih – redovito pere!


21:54 Bambie Thug nastupa za Irsku s pjesmom “Doomsday Blue”. “Ne mogu pisati o stvarima koje nismo iskusili. Život i moda? Volim sve fantastično, sve od Tima Burtona, sve magično, vječno, gotiku, anime, malena stvorenja. Volimo glazbu i volimo modu”, izjavili su prethodno.


REAKCIJE


Od “Naša kraljica” do “Najgora pjesma ikad”. Evo reakcija na Bambie Thug21.52 5MIINUST x Puuluup izvode (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi i predstavljaju Estoniju.


21:49 Nastupaju Španjolci koje predstavlja bend Nebulossa  s pjesmom “Zorra”. Bend čini bračni par, pjevačica María Bas i klavijaturist, producent i vlasnik diskografske kuće Mark Dasousa. Prethodno su izjavili da bi najradije surađivali s blizancima Marcus & Martinus iz Švedske te da bi imali pjesmu “Unforgettable Zorras” jer su “nezaboravan par”.


REAKCIJE


Obožavatelji bojkotirali nastup Izraela na Eurosongu: “Vrijeme je za ići na WC”21:38 Silvester Belt predstavlja Litvu s “Luktelk”.


21:35 Predstavnica Izraela, Eden Golan, nastupa s pjesmom “Hurricane” što je ujedno i najskandalozniji nastup ove godine. Jasno se čuje negodovanje publike, a tu i tamo poneki pljesak


21:33 Za Luksemburg nastupa Tali s pjesmom “Fighter”. Pjevačica je rođena u Izraelu, a zbog očevog posla, selila se s obitelji po mnogim zemljama dok se konačno nisu skrasili u Luksemburgu.


21.26 Njemačku je predstavio Isaak s “Always on the run”.


21:25  Nastupile su alyona alyona i Jerry Heil za Ukrajinu, jedne od favoritkinja na kladionicama. U pjesmi “Teresa & Maria” pjevaju o majci Terezi i djevici Mariji, šaljući poruku da su svi sveci jednom hodali zemljom, rođeni kao ljudi.


REAKCIJE


Eurosong je tek počeo, a negativni komentari već pljušte: “Ne slažemo se s duplim standardima”21:20 Natjecateljski dio otvorila je Švedska za koju nastupaj blizanci Marcus & Martinus s  “Unforgettable”. Iako rođeni u Norveškoj,  prije dvije godine su pobijedili u švedskom ‘Masked Singeru‘ te se tada preselili u Švedsku.


21:17  Glasovanje je otvoreno.


21:08 Počeo je mimohod zastava na kojem je Izraelka izazvala velike reakcije.


21:07 Nastupio je Bjorn Skifs, švedski glazbenik i bivši pobjednik Eurosonga.Bjorn Skifs, Foto: REUTERS/Leonhard Foeger

21:02 Prošlogodišnja pobjednica Eurosong Loreen, prema pisanju The Suna, navodno odbija predati trofej Izraelki Eden Golan ako večeras pobijedi.


Loreen odbija predati trofej Izraelki u slučaju pobjede? Postoji i poseban plan…21:00 Počelo je finale 68. Eurosonga.


20: 54 Nakon Norveške glasnogovornice, i Käärijä je odustao od te uloge jer mu se “ne čini u redu”.


Finac Käärijä odustao biti glasnogovornik na Eurosongu nekoliko sati prije finala20:53 Baby Lasagna objavio je emotivnu poruku kroz video na Instagramu.


Baby Lasagna uoči finala poslao emotivnu poruku: ‘Promijenili ste sve u mom životu!’20:45 Još nas nekoliko minuta dijeli do početka 68. Eurosonga koji će se upisati u povijest kao jedan od najskandaloznijih. Prisjetimo se svih današnjih skandala koji su ga obilježili.


Odbjegla glasnogovornica Norveške


Nekoliko sati prije početka velikog finala, Norvežani su objavili da se njihova glasnogovornica Alessandra Mele, koja je lani nastupala na Eurosongu, povukla s ove pozicije.


“Večeras sam trebala podijeliti bodove tijekom finala Eurovizije. Iako sam zahvalna što sam za to dobila priliku, donijela sam odluku da se povučem”, objavila je Alessandra u videu na Instagramu.


Novi skandal na Eurosongu: Uoči finala glasnogovornica Norveške pobjegla glavom bez obziraBambie Thug izostala s probe


Predstavnica Irske na Eurosongu Bambie Thug nije sudjelovala na generalnoj probi prije večeršnjeg finala u Malmou. Na Instragramu je objasnila da je “došlo do situacije za koju je zaključila da zahtijeva hitnu pozornost organizatora”.


Irska predstavnica propustila probu, je li razlog ova ružna reakcija izraelske delegacije?Izbacivanje Nizozemca


Nizozemski predstavnik Joost Klein neće se natjecati u velikom finalu ovogodišnjeg Eurosonga. Švedska policija istražila je pritužbu jedne članice produkcijske ekipe zbog incidenta nakon njegovog nastupa u polufinalu u četvrtak navečer. Dok pravni proces traje svojim tijekom, ne bi bilo prikladno da predstavnik nastavi s natjecanjem”, izjava je EBU-a nakon diskvalifikacije nizozemskog predstavnika Joosta Kleina.  Zbog njegova izbacivanja, umjesto 26 zemalja, večeras će ih nastupiti 25.


Donesena je službena odluka: Nizozemac se neće natjecati u finalu Eurosonga!Raspored izvođača

 1. Švedska (Marcus & Martinus – Unforgettable)
 2. Ukrajina (alyona alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria)
 3. Njemačka (ISAAK – Always On The Run)
 4. Luksemburg (TALI – Fighter)
 5. Izrael (Eden Golan – Hurricane)
 6. Litva (Silvester Belt – Luktelk)
 7. Španjolska (Nebulossa – ZORRA)
 8. Estonija (5MIINUST x Puuluup – (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi)
 9. Irska (Bambie Thug – Doomsday Blue)
 10. Latvija (Dons – Hollow)
 11. Grčka Marina (Satti – ZARI)
 12. Velika Britanija (Olly Alexander – Dizzy)
 13. Norveška (Gåte – Ulveham)
 14. Italija (Angelina Mango – La Noia)
 15. Srbija (Teya Dora – Ramonda)
 16. Finska (Windows95man – No Rules!)
 17. Portugal (iolanda – Grito)
 18. Armenija (LADANIVA – Jako)
 19. Cipar (Silia Kapsis – Liar)
 20. Švicarska (Nemo – The Code)
 21. Slovenija (Raiven – Veronika)
 22. Hrvatska (Baby Lasagna – Rim Tim Tagi Dim)
 23. Gruzija (Nutsa Buzaladze – Firefighter)
 24. Francuska (Slimane – Mon Amour)
 25. Austrija (Kaleen – We Will Rave)