Impulse festival

Revirgin, Mižerija i My Pitbull Lucifer nastupili u Beertiji

Katarina Bošnjak

Snimila Ana Križanec

Snimila Ana Križanec

Iako žanrovski poprilično različiti, Revirgin, Mižerija i My Pitbull Lucifer pokazali su se vrlo komplementarnim bendovimaZadnja koncertna večer ovogodišnjeg Impulse festivala paralelno se odvijala na više lokacija, a podrum The Beertije ugostio je tri benda, iz Čakovca, Zadra i Pule. Iako žanrovski poprilično različiti, Revirgin, Mižerija i My Pitbull Lucifer pokazali su se vrlo komplementarnim bendovima, no još važnije od toga, pokazali su se i vrlo kvalitetnim.


Prvi su nastupili Karlo Križnik i Paula Gavez, odnosno Revirgin koji dolaze iz Čakovca, a djeluju od 2019. godine. Sličan bend, odnosno dvojac, i sličan nastup teško da se može vidjeti na domaćoj glazbenoj sceni, a može ih se usporediti s Talking Headsima, kako zbog žanrovske sličnosti, tako i zbog načina pjevanja. Izveli su niz pjesama s oba albuma, „Simulations“ na engleskom te „Moderna Rješenja“ na hrvatskom jeziku, kao i neke nove, još neobjavljene pjesme. Premda njihova glazba vrišti New Wave, slojevitosti doprinosi Paulin povremeno mračan synth koji baca u trans, posebice kada Karlovo pjevanje preuzme oblik svojevrsnih proklamacija. Eklektični su, kaotični i poletni, katkad simpatično zbunjeni u svom nastupu, ali ne i glazbi, a tjeraju na konstantno kretanje i ples. Njihova je glazba megalomanska u pozitivnom smislu, a tekstovi provokativni i intrigantni, bilo da se tiču društvenih tema kakve su u pjesmi „Dobro za građane“ ili bizarnosti svakodnevice. Nastup nakon kojeg je publika tražila i dobila bis, najjednostavnije se može opisati rečenicom iz njihove pjesme „Egzodus ’97“: „Možda je ovaj život samo iluzija“.


Snimila: Ana Križanec


Nakon kratke pauze za uštimavanje uslijedilo je naglo zaoštravanje kada je na scenu došla Mižerija. Ovaj anarho-punk bend iz Zadra gotovo je instantno uvukao publiku u vrtlog mračnog punka s primjesama pop glazbe, a pogo je počeo već na drugoj pjesmi. Izuzetno visok i odrješit glas vokalistice uz delayed efekt izazivao je melankoliju, a katkad podsjećao i na bend Boye. Iako nije uvijek najlakše razaznati riječi, mada je to na punku poprilično uobičajena stvar, tekstovi su društveno angažirani te se referiraju, kako na patrijarhalno društvo, tako i na sustavno uništavanje prirode, primjerice: „Lanci patrijarhata rade valove koje preskačem“ ili „Gdje je nekad bila livada sad je velik grad, gdje je mirisala maslina sad miriše taj smrad“. Osim pjesama s demo albuma, Mižerija je izvela cijeli niz novih stvari koje se nigdje osim uživo ni ne mogu čuti, stoga je zaista velika sreća naći se na njihovom koncertu.
Posljednji bend za ovu raznoliku subotu navečer bio je pulski My Pitbull Lucifer koji je prošle godine izdalo split vinil izdanje s američkim bandom Ommnus, nakon čega su održali brojne promocijske koncerte te turneju kroz 6 zemalja. U njihovoj se glazbi prepoznaju utjecaji psihodeličnog metala kao i grindcorea, a poput glazbe, i njihov je nastup ekscentričan u najboljem smislu te riječi. Epske melodije i eteričan vokal u kombinaciji s maestralnim gitarskim dionicama stvorile su zaista uzbudljivu atmosferu u podrumu Beertije, a isticali su se i elementi doom i noise glazbe, no u nekom potpuno drukčijem ruhu. Osim pjesama sa split izdanja, izveli su i neke nove stvari, a nema sumnje da su cjelokupno ostavili izuzetno dobar dojam.


Snimila: Ana Križanec


Snimila: Ana Križanec


Snimila Ana Križanec


Snimila: Ana Križanec