38 godina kasnije

NOVI LIVE AID? Nakon što su pomagali spriječiti glad u Etiopiji, sada žele politički pritisnuti Rusiju

S.M.

Foto: Screenshot YouTube

Foto: Screenshot YouTube

Tada je nastupalo više od 70 izvođača ujedinjenih u jednom cilju1985. godine Bob Geldoff je okupio brojne glazbenike u jedinstvenom koncertu pod nazivom “Live Aid” i to paralelno na dva kontinenta.  Prenosile su kamere nastupe na Wembleyju tijekom kojih je Freddie Mercury još jednom ispisao glazbenu povijest, Bono Vox pjevao “Sunday, Bloody Sunday” , a Elton John u duetu s grupom Wham! izvodio “Don’t Let the Sun Go Down on Me”.


Na drugoj strani, JFK stadion pjevao je uz Black Sabbath, Micka Jaggera i Madonnu, a preostali sastav Led Zeppelina (Jimmy Page, Robert Plant i John Paul Jones) bio je toliko nezadovoljan svojim nastupom da su zabranili njegovo prikazivanje na službenom DVD-u koji je izašao 2004.


Nastupalo je vie od 70 izvođača ujedinjenih u jednom cilju – prikupiti novac kojim bi pomogli iskorijeniti glad u Etiopiji.
Glazbeni spektakl u trajanju od 16 sati, satelitskim je prijenosom gledalo više od milijardu ljudi u 110 država. Bio je to tada trijumf tehnologije i dobre volje kojim su prikupili više od 125 milijuna dolara u humanitarnu svrhu. Kasnije su se tekstovi i tekstovi pisali o tome kome je i gdje novac zapravo otišao, uz sumnje da je zapravo iskorišten za financiranje oružanih sukoba. 


Britanski mediji ovih su se dana raspisali da se povijest ponavlja pa će tako 38 godina nakon prvog, zaživjeti i drugi Live Aid. Ovoga puta cilj je stvoriti politički pritisak na Rusiju i pružiti podršku ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom.


Datum održavanja velikog koncerta na Wembleyju navodno je 24. lipanj (što se podudara sa festivalom Glastonbury), a iza produkcije stoje ITV i Livewire Pictures, piše People World.


The Sun piše da su za nastup upitani U2, The Rolling Stones, The Killers i Pink, a izvor tvrdi: “Ovo će biti ogromno”.


Navodno bi se pozivu trebali odazvati Sir Paul McCartney, Adele, Florence And The Machine i Noel Gallagher.


“Ovo će biti veliko, prave zvijezde s A liste na globalnoj razini. Naravno, postoji realna mogućnost da će mnoge zvijezde već imati prethodno dogovorene obveze zbog kratkog roka, ali optimistični su”, govori izvor za The Sun.


Za sada se digla medijska prašina po britanskim tabloidima, ali službenih potvrda još nema.