Blackout

Jeru The Damaja i Phat Phillie gostovali u Dječjoj kući: Hip-hop je borba, dodirnuli smo sve ljude

Katarina Bošnjak

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Ove se godine slavi 50 godina hip-hopa, ali i 30 godina vodeće regionalne hip-hop organizacije BlackoutU prizemlju Dječje kuće, u baru Baltazar, održano je posebno glazbeno gostovanje – u sklopu programa American Cornera Rijeka, U.S. Embassy Zagreb i Blackout Hip-Hop predstavili su “50 Years of Hip-Hop American Spaces Tour”.


Turneja je to u sklopu koje su Jeru The Damaja, legendarni član Gang Starr Foundation kolektiva, te Phat Phillie gostovali u pet hrvatskih gradova, a uz Rijeku su posjetili još Osijek, Vukovar, Zagreb i Zadar.

Kako je u uvodu kazao Phat Phillie, ove se godine slavi 50 godina hip-hopa, ali i 30 godina vodeće regionalne hip-hop organizacije Blackout. Upravo ovom malom, ali značajnom turnejom daje se prostora za razgovor o hip-hopu, a sve uz Jeruov nastup i Philliejev DJ set.– Povodom 50 godina hip-hopa imali smo različite proslave u Zagrebu, i u Novom Sadu na Exit Festivalu, u Sarajevu i Šibeniku, a sada i u Rijeci – kazao je Phat Phillie te predstavio posebnog gosta, čovjeka iz Brooklyna koji već dugo živi i radi u Europi, Jerua The Damaju.


Kako je publika na početku programa sjedila, Jeru je odmah po dolasku podigao atmosferu tako što je posjetitelje pozvao da ustanu i približe se jer sjedenje nije baš “hip-hop”.


Jeru je zatim brojnim posjetiteljima ispričao kako je prvi put u Zagreb došao 1999. godine te da je tada upoznao Phata Phillieja, a zatim se upoznao s publikom ispitavši njihovo iskustvo s hip-hop događanjima, kao i poznavanjem kulture.– Znamo da je hip-hop glazba koja je započela u gradu New Yorku, to je urbana kultura New Yorka. Upravo zato što je bila kultura potlačenih, odnosno zbog opresije na tu kulturu, ona se i rodila. To je najslušanije glazba na svijetu trenutno, a postoji samo 50 godina.


Nijedna glazba ne slavi postojanje od samo 50 godina, a hip-hop se slavi jer je dodirnuo sve ljude, upravo zbog toga što je o borbi, a sama kultura hip-hopa je borba. Tako je i hip-hop svugdje drukčiji jer su u različitim dijelovima svijeta borbe drukčije, kazao je Jeru The Damaja.Tijekom dva sata programa Jeru i Phat Phillie zajedno su ispričali priču o hip-hopu, o korijenima, stilu i segmentima društva na koje je taj glazbeni žanr imao utjecaja, a publika je zasigurno na ovom događanju puno toga mogla naučiti.