trip hop 2.0

Beth Gibbons iz Portishead nakon deset godina zgotovila prvi solo album

T.I.

Foto: Bill Ebbesen/Wikimedia Commons

Foto: Bill Ebbesen/Wikimedia Commons

Portishead nikad nisu bili oličenje veselog benda, a prema prioćenjima za medije Beth Gibbons to neće mijenjati, zapravo, ne krije da su teme koje je zaokupljaju, poput starenja, s godinama postale još depresivnije.Beth Gibbons, pjevačica i autorica tekstova kultnih trip hop pionira Portishead, nakon više od deset godina rada i najava prvog pravog studijskog solo albuma, napokon je zgotovila stvar. Deset novih pjesama na djelu nazvanom „Lives Outgrown“, spremno je i izlazi na svjetlo dana 17. svibnja. Kao prvu najavu, Gibbons je izabrala pjesmu „Floating On The Moment“.


Ovaj album prvi put je najavila još 2013., no kao što su Portishead teško „rađali“ albume (svega tri od 1991. u godinama rada i hibernacije), očito se i Beth Gibbons borila sa sličnim problemima perfekcionizma i izbjegavanja izdavanja novog materijala dok sve ne sjedne na svoje mjesto.


Portishead nikad nisu bili oličenje veselog benda, a prema prioćenjima za medije Beth Gibbons to neće mijenjati, zapravo, ne krije da su teme koje je zaokupljaju, poput starenja, s godinama postale još depresivnije.
“Spoznala sam kakav je život bez nade. Nema ništa tužnije i ništa tužnije nisam osjetila. Prije sam imala mogućnost promijeniti svoju budućnost, ali kad se suočite sa svojim ostarjelim tijelom, ne možete ga natjerati da učini nešto što ne želi.”


Čemer i jad u slučaju Beth Gibbons se ne ograničava samo na osobne drame, okolina s godinama ne pomaže da se osjećate bolje.


“Ljudi počinju umirati. Kad si mlad, ne znaš za kraj, ne znaš kako sve završava. Misliš si da će sve proći i da će biti bolje. No, neke odlaske je teško pojmiti…. Sad znam da ima kraja, da neće biti bolje, sad si mislim da jednostavno moram biti hrabra” – napominje Beth Gibbons u jednoj od valjda najdepresivnijih najava novih albuma ikad.


Inače, sudeći po „Floating On The Moment“, Beth Gibbons će zadržati duh glazbenog mikrokozmosa Portisheada, ali pjesma je nešto organskija, s manje groovie momenata, moglo bi je se dovesti u vezu s kasnijim, minimalističkim djelima jedne PJ Harvey, ali i onim što ovih dana rade Thom Yorke i Jonny Greenwood u The Smile.


Beth Gibbons će po izlasku albuma i na kraću turneju po Europi, ali nigdje ni blizu Hrvatske.