Zbog epidemije održano posebno izdanje kultne glazbene manifestacije

42. RI ROCK FESTIVAL One Possible Option je najbolji izvođač, a grupa Fanaa samo što nije

Ervin Pavleković

Foto: FILIP GRŽINČIĆ

Foto: FILIP GRŽINČIĆ

Ove su godine nagrade dodijeljene u šest kategorija – za singl godine, spot godine, album godine, najbolju naslovnicu albuma, novu nadu i izvođača 2020.Unatoč pandemiji te otkazivanju mnogih kulturnih događaja u Rijeci i Hrvatskoj, Udruga Ri Rock ovogodišnju je dodjelu nagrada Ri Rock Kipić 2020. ipak odlučila održati te time nastaviti bitnu tradiciju grada, no ovoga puta, s obzirom na epidemiološku situaciju, u obliku koncertne emisije iz Omladinskog kulturnog centra Palach, koja se mogla pratiti putem live prijenosa na društvenim mrežama. Nagrada je dodijeljena u šest kategorija, a o pobjednicima je odlučivao deseteročlani žiri.Ovogodišnji odabrani riječki bendovi Lei, Finta De Mona i Violetta Peppermint nastupali su uz podršku glazbenika koji su svojim dugogodišnjim radom pridonijeli regionalnoj alternativnoj sceni, a posebni gosti ovogodišnjeg izdanja dodjele nagrada bili su poznati riječki bend Grad koji je na festivalu prvi put predstavio svoj novi materijal, riječka metal legenda Kryn te riječki rock bend Chasing Nord.


ri_rock

 Grapevine Babies, Foto: FILIP ČIKOVIĆ


Nastupi bez publike


Nagradu Album art cover 2020. dobio je bend Grapevine Babies za dizajn albuma »Funkle Ben’s Sex Potion« koji je izradio Mario Depicolzuane iz Studija 8585, a taj je album grupe dobio i nagradu Album 2020. Nagradu Spot 2020. dobila je grupa White On White za video »Mirrors« u režiji Filipa Gržinčića. Grupa One Possible Option dobila je nagradu Singl 2020. – Ivica Vrkić za pjesmu »All We Do Today« te ujedno i nagradu Izvođač 2020. Nagradu Nove nade u kategoriji novih izvođača dobila je grupa Fanaa.

Zbog mjera socijalnog distanciranja i epidemioloških preporuka HZJZ-a, nastupi su održani bez publike, uz glazbenike koji su izvodili i nominirane glazbenike te organizatore. Ove je godine nagrada Ri Rock Kipić 2020. dodijeljena u šest kategorija – Single godine, Spot godine, Album godine, Album art cover, Nove nade te Izvođač 2020. godine.


O nagradama je odlučivao stručni žiri sastavljen od glazbenika, medija i članova Udruge Ri Rock. Žiri su činili Andrej Vučinić-Škot (punker i organizator Empeduja Punk festa), Sara Ivelja (Radio Korzo), Velid Đekić (povjesničar riječke rock scene), Branimir Herceg (glazbeni urednik Radio Rijeke), Miran Milić (Studio Palach), Stipe Gillich (Distune Promotion), Davor Pejić (DJ, radijski voditelj i organizator), Luka Petrović (osnivač benda Old Night, prošlogodišnji dobitnik nagrade), Vanja Kauzlarić (Udruga Ri Rock) i Jelena Martinčić (predsjednica Udruge Ri Rock).


Fanaa, Foto: Filip Ćiković


Keramički kipić


Nagrada, odnosno Ri Rock Kipić je izrađen od keramike na radionicama koje je vodila Stanka Štefan u sklopu projekta RiGeneraAkcija« koji se provodi u suradnji s Maticom umirovljenika grada Rijeke. S više od četrdeset izdanja, Ri Rock festival jedan je od najstarijih i najpoznatijih glazbenih događaja u regiji namijenjen neafirmiranim bendovima. Kroz ovaj su festival mnogi glazbenici stasali u danas poznate rock izvođače u Hrvatskoj, no i šire.


Najbolji omotDobitnici su, osim Ri Rock kipićem, nagrađeni i ostalim vrijednim nagradama kao što su primjerice snimanje videospota, fotografiranje benda, dizajn logotipa, dizajn album art covera, snimanje albuma ili pak snimanje singla. Također, tu su i nagrade kao što su besplatne probe u Music Boxu, 30 sati snimanja, besplatno savjetovanje za promociju i menadžment ili pak poklon-bon za kupnju glazbene opreme.


Video »Mirrors« grupe White On White, Foto: FILIP GRŽINČIĆ


Za dobitnike u kategoriji albuma godine Vlado Simcich Vava napisat će recenziju albuma, dobitnike u tri glavne kategorije će intervjuirati Novi list, a dobitnika u kategoriji singl godine nagradit će Radio Korzo i Radio Roža koji će na svojoj radiopostaji puštati pobjedničku pjesmu svakoga mjeseca, kroz cijelu godinu. Ove su godine i u kategoriji novih izvođača svi nominirani prigodno nagrađeni kako bi im se pružila podrška i motivacija za daljnji rad. Više informacija o Udruzi Ri RockFestival može se naći na službenoj Facebook stranici Udruge ili na njihovom YouTube kanalu.