Rikon

Otvorene prijave za drugo izdanje SFX Croatia

Claudia Bošković

Foto: Ana Križanec

Foto: Ana Križanec

Hrvatsko natjecanje filmske šminke i specijalnih efekata bit će održano 1. listopada u sklopu konvencije RikonU sklopu konvencije fantastike Rikon, koja će se održavati od 29. rujna do 1. listopada na kampusu Sveučilišta u Rijeci, Udruga »3. zmaj« donosi novo i bogatije izdanje hrvatskog natjecanja filmske šminke i specijalnih efekata – SFX Makeup, koje ove godine obećava još veću dozu kreativnosti, talenta i spektakularnih transformacija.


Natjecanje se sastoji od dva preliminarna kruga, u kojima kandidati svojim SFX vještinama moraju impresionirati publiku, ali i sudački panel, koji će pažljivo procijeniti svaki detalj i odabrati najbolje od najboljih. Sudjelovanje ujedno pruža nevjerojatnu priliku za izlaganje brojnoj publici, umrežavanje i dobivanje povratnih informacija od domaćih profesionalaca iz svijeta vizažizma, ali i šansu za osvajanje bogatih nagrada.


Nagradni fond od čak 3.000 eura uključuje novčane nagrade za prva tri mjesta i nagradu publike te sponzorske poklon-pakete za sve finaliste. Pobjednik/ca osvaja titulu »The 2nd Rikon SFX Makeup Artist 2023« i glavnu nagradu natjecanja: individualnu edukaciju filmske maske pri Učilištu Profokus pod mentorstvom Tatjane Tomšić, članice stručnog žirija, u vrijednosti 1.300 eura.


Foto: Ana Križanec
Stručni žiri predvodi idejna začetnica natjecanja Nikolina Zaninović Kokotović, prepoznata i međunarodno nagrađivana hrvatska vizažistica, a tu su i Kristina Atletić, vizažistica i mentorica na Učilištu Profokus, Tatjana Tomšić, filmska maskerka i dobitnica Zlatne Arene za najbolju filmsku masku, Ana Marija Rubić, vlasnica tvrtke Conure Beauty i generalna menadžerica za Kryolan Professional make-up Hrvatska, Jonathan Yoe, predstavnik riječke marketinške agencije Rivira, te Marina Mamić, zagrebačka vizažistica čije su make up transformacije postale hit na društvenim mrežama, a izniman talent doveo ju je na mjesto glavne vizažistice popularnog šoua »Tvoje lice zvuči poznato«.


Pozivaju se svi vizažisti, kozmetičari, entuzijasti, cosplayeri i ljubitelji filmske šminke s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, Republici Sloveniji, Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srbiji da se prijave na natjecanje, a prijave su otvorene do 15. lipnja. Svi prijavljeni radovi objavljuju se na SFXCroatia Instagram profilu i slijedi glasanje publike i sudačkog panela.


Glasanjem se odabire 16 natjecatelja koji prolaze u drugi krug, od kojih će samo osam najboljih proći u veliki finale koji će biti održan u nedjelju, 1. listopada, uživo na Rikonu u Rijeci. Natjecanje podržavaju Učilište Profokus, Kryolan Professional Makeup, riječka marketinška agencija Rivira i Kallos Beauty Academy.


Prijavnicu za natjecanje, kao i pravilnik o sudjelovanju, možete pronaći na poveznici: www.rikonrijeka.com/sfxmakeup, a novosti o natjecanju i glasanju pratiti na službenom Instagram profilu @SFXCroatia.