od 7. do 9. listopada

Jubilarno 25. izdanje Rikona donosi nikad bogatiji program

Ivana Kocijan

Foto: PAVAO HODAP

Foto: PAVAO HODAP

Posjetitelje između ostalog očekuje dosad neviđeni vizualni spektakl - prvo hrvatsko natjecanje filmske šminke i specijalnih efekataDvadeset i peto izdanje konvencije fantastike Rikon, riječke manifestacije koja je 2020. osvojila i titulu europske konvencije fantastike – Eurocon, vraća se na Kampus Sveučilišta u Rijeci kamo osim dobro poznatog znanstvenog i zabavnog programa, donosi još više sadržaja za sve mlađe i starije ljubitelje filmske i pop kulture, društvenih i videoigara te žanrovske književnosti i stripova.


Povratak u zgradu Filozofskog fakulteta Rijeka od 7. do 9. listopada obilježit će i brojne nove atrakcije i nikada bogatiji program. Posjetitelje čeka dosad neviđeni vizualni spektakl koji se priprema u subotu 8. listopada: prvo hrvatsko natjecanje filmske šminke i specijalnih efekata.


Šesnaest polufinalista


U polufinale SFX natjecanja plasiralo se 16 natjecatelja od kojih će deset najboljih koji osvoje najviše glasova publike i žirija putem Instagram profila @sfxcroatia ući u finale. Finalisti će se boriti za nagradni fond u iznosu od 8.000 kuna i titulu The 1st Rikon SFX Makeup Artist 2022, uživo na velikom finalu.
Rikon će imati bogati SFX program, koji uključuje radionicu pod vodstvom međunarodno nagrađivane hrvatske vizažistice Nikoline Zaninović Kokotović, o rekonstrukciji potpune SFX šminke i kostimografije lika »The Hound« iz serije »Igra prijestolja«.


Zaninović Kokotović je ujedno i počasna gošća Rikona 2022. te članica stručnog žirija natjecanja kojeg čine i Kristina Atletić, vizažistica i mentorica na Učilištu Profokus, Ana Marija Rubić, vlasnica tvrtke Conure Beauty i general manager za Kryolan Professional make-up Hrvatska, Martina Krajinović Gülsün, vlasnica Kallos brenda i osnivačica Kallos Beauty Akademije te Marina Mamić, zagrebačka vizažistica čije su make-up transformacije postale hit na društvenim mrežama, a izniman talent doveo ju je na mjesto glavne vizažistice popularnog showa »Tvoje lice zvuči poznato«.


K-pop party


Program Rikona, koji organizira riječka Udruga »3. zmaj«, bogat je i brojnim edukativnim sadržajem (popularna i znanstvena predavanja, paneli, predstavljanja, radionice, sadržaj za tinejdžere, sadržaj za djecu), zabavnim programom i natjecanjima (kvizovi, igre, videogame zona, board game zona, TCG zona) te popratnim programom kao što su umjetničke izložbe, scenski program i performansi, kao i prodajni štandovi. Posjetitelji će moći uživati u ponudi domaćih craft piva i delicija lokalnih food-truck gastromajstora.


Uz značajne programske partnere – Sveučilište u Rijeci, Udruga RiRoll, Rijeka Tattoo Expo i Korea Croatia events, Rikon donosi i posebne programske poslastice kao što je atraktivni sadržaj o korejskoj pop-kulturi i glazbi. U sklopu Rikona će se održati i prvi riječki K-pop party spektakl u petak 7. listopada u Pogonu kulture. Zanimljiv Cosplay sadržaj omogućuju partneri iz austrijskih konvencija YuniCon i HanamiCon.


Nezaobilazan dio svake konvencije fantastike su uvijek kreativni cosplayeri, koji će svojim kostimima ponovno zavladati konvencijom. Ove godine cosplay natjecanje za najbolje kostime sadrži nagradni fond od čak 10.000 kuna. U cosplay programu posebno se ističe i drugi počasni gost Rikona – Captain Ghostly, poznati umjetnik iz Belgije, čija je specijalnost izrada cosplay oklopa.Dodajmo da su ulaznice za Rikon dostupne na https://www.rikonrijeka.com/e-shop/, a za djecu do 16 godina ulaz je besplatan.