Sindikat holivudskih scenarista

Holivudski scenaristi završili štrajk. Glumci se još uvijek ne žele vratiti na posao

Hina

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Filmski i televizijski scenaristi napustili su posao u svibnju nakon što nisu uspjeli postići dogovor s velikim studijimaSindikat holivudskih scenarista priopćio je u srijedu da se njegovi članovi mogu vratiti na posao dok odlučuju o tome hoće li prihvati trogodišnji ugovor koji uključuje povećanje honorara, zaštitu u vezi s upotrebom AI i isplatu tantijema od prikazivanja serija i filmova na streaming platformama.


Vodstvo Udruge američkih scenarista (WGA) jednoglasno je u srijedu glasalo za prekid štrajka, navodi se u priopćenju udruge. Članovi, njih 11.500, imaju rok do 9. listopada glasati o predloženom ugovoru.


Filmski i televizijski scenaristi napustili su posao u svibnju nakon što nisu uspjeli postići dogovor s velikim studijima, uključujući Netflix, Walt Disney i Warner Bros Discovery.
Čini se da su scenaristi dobili ustupke u svim segmentima, s povišicama tijekom tri godine ugovora, povećanim zdravstvenim i mirovinskim doprinosima i zaštitnim mjerama protiv umjetne inteligencije (AI).


Prema okvirnom dogovoru postignutom u nedjelju, AI se ne može koristiti za potkopavanje autoriteta scenarista. Scenaristi mogu odabrati uporabu umjetne inteligencije pri izradi scenarija, ali tvrtka ne može zahtijevati korištenje softvera.


Prestanak štrajka znači da se dnevne i kasnonoćne talk show emisije mogu vratiti u eter.


Bill Maher, voditelj HBO-ove emisije “Real Time”, objavio je na društvenim mrežama da će se vratiti s novim epizodama od petka.


“Moji scenaristi i Real Time su se vratili!” napisao je Maher.


Prestankom štrajka WGA Hollywood se ne vraća u normalu. Članovi sindikata glumaca SAG-AFTRA napustili su posao u srpnju i nastavljaju štrajk.