Najljepše

Popularna stranica IMDB objavila listu najljepših hrvatskih glumica. Na vrhu je Iva Babić

Ana Braškić

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Drugo mjesto na popisu »Croatian Beautiful, Famous & Sexy Actresses« zauzela je Ana Vučak Veljača, dok je na trećem Katarina Strahinić. Na popisu najljepših su i Zrinka Cvitešić, Mira Furlan i Leona ParaminskiOvih je dana na poznatoj filmskoj stranici IMDb, u vlasništvu Amazona, s najvećom bazom podataka o filmu i svima onima koji na filmu rade, objavljena lista pod nazivom »Croatian Beautiful, Famous & Sexy Actresses«, s popisom najljepših hrvatskih glumica, njih sedamnaest.


Na vrhu popisa je Iva Babić, jedna od zvijezda novog filma Predraga Ličine, za koju Imdb piše da ju je prvi primijetio redatelj Branko Schmidt koji joj je dao manje uloge u filmovima »Metastaze« i »Ljudožder vegetarijanac«. Televizijska publika upoznala je kroz serije »Nedjeljom ujutro, subotom navečer« i »Na terapiji«. Trenutno ju hrvatska publika može gledati u filmu »Mali« Antonija Nuića.


Na drugo mjesto plasirala se Ana Vučak Veljača, 33-godišnja Zagrepčanka i supruga scenografa Ivana Veljače. Glumila je u hit-seriji Nove TV »Kud puklo da puklo« i RTL-ovom projektu »Prava žena«, a baš kao i Iva Babić ima ulogu u filmu »Posljednji Srbin u Hrvatskoj«. Na trećem mjestu je još jedna Zagrepčanka, 27-godišnja Katarina Strahinić koja glumi Sanju u seriji »’Ko te šiša«.
Glumila je i u seriji »Nemoj nikome reći«. Četvrto mjesto drži u Hrvatskoj manje poznata Iva Hasperger. Kći liječnika diplomirala je na Američkoj akademiji dramskih umjetnosti, glumi većinom u kazalištu, a ostvarila je niz manjih uloga u televizijskim serijama. Peto mjesto drži Marija Omaljev-Grbić, glumica koju hrvatska publika pamti po ulogama u sapunicama, a danas se okrenula kazalištu. Visoko na popisu je i najuspješnija hrvatska glumica Zrinka Cvitešić. Za nju Imdb piše da je rođena u Karlovcu, da se bavi glumom i da piše, a od njenih uloga izdvajaju one u filmovima »Što je muškarac bez brkova«, »Na putu« i »London Spy«. Iza nje se plasirala Leona Paraminski za koju pišu da je europska filmska, kazališna i televizijska glumica koja se pojavila u više od trideset filmova. Osmo mjesto drži Mira Furlan, deveta je Splićanka Ivana Bašić, a deseta Iskra Jirsak.


Na popisu su još Kristina Krepela, Dinka Džubur, Sylva Koscina, Ivana Roščić, Antoneta Alamat Kusijanovic, Danira Gović i Stanka Gjurić koja glumi u najnovijoj uspješnici Vinka Brešana »Koja je ovo država!«.


Ovakvi popisi na Imdb-u nisu nimalo neuobičajeni, štoviše, na njemu možete pronaći raznorazne druge popise, kao što je 250 najboljih i 100 najgorih filmova svih vremena, koji se temelje isključivo na ocjenama redovitih korisnika stranice.