Baskijski filmski događaj

Novo izdanje filmskog festivala u San Sebastianu otvorio film “Dječak i čaplja” legendarnog japanskog animatora

Stjepan Hundić

Festival je otvorio »Dječak i čaplja« koji potpisuje legendarni japanski animator Hayao Miyazaki. Riječ je o (još jednoj) fantastičnoj animiranoj pričiSAN SEBASTIAN – Počelo je 71. izdanje filmskog festivala u San Sebastianu, baskijskog filmskog događaja godine i najpoznatijeg španjolskog filmskog festivala koji već desetljećima spada u sam vrh najznačajnijih europskih i svjetskih filmskih smotri. Festival je otvorio »Dječak i čaplja« koji potpisuje legendarni japanski animator Hayao Miyazaki. Riječ je o (još jednoj) fantastičnoj animiranoj priči iz slavnog studija Ghibli djelomično inspiriranoj romanom »Kako živiš?« japanskog pisca Genzaburoa Yoshina iz 1937. koji govori o emocionalnom i filozofskom odrastanju dječaka nakon smrti njegova oca.


Glavni natjecateljski program


U glavnom natjecateljskom programu fokusiranom na art-house naslove i autorski film San Sebastian već tradicionalno nudi spoj renomiranih filmaša i nadolazećih imena. U konkurenciji za glavnu festivalsku nagradu Zlatnu školjku su Robin Campillo (kanski hit »120 otkucaja u minuti«) s pričom o odrastanju smještenoj na Madagaskaru tijekom 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća »Crveni otok«; poznati rumunjski autor Cristi Puiu (»Smrt gospodina Lazarescua«) s dramom »MMXX« u kojoj se isprepliću životi četvero ljudi opsjednutih osobnim problemima: terapeutice, njezinog brata i muža te policjskog inspektora; poznata katalonska filmašica Isabel Coixet s filmom »Jedna ljubav« o 30-godišnjakinji koja nakon stresnog života u gradu odlazi u ruralnu Španjolsku u potrazi za novom životnom ravnotežom i belgijski redatelj Joachim Lafosse s dramom koja secira obiteljsko nasilje i zlostavljanje »Tišina«.


Za glavne nagrade natječu se i debitant Raven Jackson s dramom »Svi prljavi putevi imaju okus soli« opisanom kao lirsko istraživanje života crnkinje u Mississippiju, i njegov američki kolega Noah Pritzker s komedijom »Bivši muževi« o muškarcu shrvanom nadolazećim razvodom i očevom možda smrtonosnom bolešću; iz Argentine stižu komedija »Vježbaonica« u režiji Martina Rejtmana o učitelju joge koji se nakon prekida suočava s nizom neočekivanih situacija, te satirična drama »Puan« koja secira argentinsko društvo i akademsku zajednicu u režiji dvojca Maria Alche i Benjamin Naishtat.
U utrci za glavne nagrade su i tajvanski debitanti Tzu-Hui Peng i Ping-Wen Wang s dramom »Putovanje u proljeće«, bizarnom pričom o muškarcu koji svoju ženu nakon iznenadne smrti stavlja u zamrzivač nastavljajući naizgled normalan život; francuski redatelj Xavier Legrand potpisuje dramu »Nasljednik« o modnom dizajneru koji nakon smrti oca otkriva užasnu obiteljsku tajnu, dok grčki filmaš Christos Nikou, koji se proslavio festivalskim hitom »Jabuke«, dolazi sa svojim prvim filmom na engleskom jeziku »Nokti na rukama«, provokativnoj filozofskoj romantičnoj drami o instituciji koja testovima dokazuje ljubav među parovima.


Bez hrvatskih filmova


Žirijem koji će dodijeliti nagrade u glavnom natjecateljskom programu predsjeda proslavljena redateljica i veteranka francuskog filma Claire Denis, a društvo joj čine kineska glumicu Fan Bingbing, kolumbijska filmašica Cristina Gallego, francuska fotografkinja Brigitte Lacombe, mađarski producent Robert Lantos, španjolska glumica Vicky Luengo te njemački redatelj Christian Petzold. U San Sebastianu će svoje nove uratke osobno predstaviti niz poznatih fimskih autora među kojima i Michel Franco, Matteo Garrone, Jonathan Glazer, Todd Haynes, Cristi Puiu, Justine Triet i Fernando Trueba, dok se među slavnim glumačkim imenima koja stižu u glavni baskijski grad izdvajaju Juliette Binoche, Mads Mikkelsen, Gabriel Byrne, Griffin Dunne, Aidan Gillen i Dominic West. Festival će 30. rujna zatvoriti biografska drama o Samuelu Beckettu »Prvo zapleši« u režiji Jamesa Marsha koji se proslavio (još jednom) biografskom dramom »Teorija svega o životu« slavnog teorijskog fizičara i kozmologa Stephena Hawkinga. Slavnog irskog pisca, dramatičara i nobelovca tumači Gabriel Byrne.


Na službenom posteru 71. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u San Sebastianu je Javier Bardem, koji je trebao primiti festivalsko priznanje za uspješnu karijeru, ali će zbog glumačkog štrajka u Hollywoodu, koji kao član američkog udruženja glumaca mora poštovati, nagradu primiti sljedeće godine. Za razliku od prošle godine kada je hrvatsku kinematografiju zastupala drama »Garbura« Josipa Žuvana, ovaj put u San Sebastianu nema domaćih naslova.