Jugoslavenska kinoteka

Inozemna premijera riječkog filma “Yunaci rocka” 2. prosinca u Beogradu

Kim Cuculić

Scena iz filma Yunaci rocka

Scena iz filma Yunaci rocka

Priča prati prijateljstvo amaterskog rock benda u Rijeci krajem sedamdesetih, njihov razvoj, probleme, ljubav i želju za uspjehomInozemna premijera filma »Yunaci rocka« redatelja i scenarista Davida Petrovića bit će održana 2. prosinca u Jugoslavenskoj kinoteci u Beogradu. Riječ je o prvom riječkom dugometražnom rock filmu, a priča prati prijateljstvo amaterskog rock benda u Rijeci krajem sedamdesetih, njihov razvoj, probleme, ljubav i želju za uspjehom.


Film je inspiriran riječkom rock subkulturnom scenom i nekadašnjim životom mladih generacija te je svojevrsna oda riječkoj glazbenoj sceni sedamdesetih godina.


– Imati projekciju filma u Beogradu, gradu čija je filmska industrija jedna od najrazvijenijih grana i čije je ulaganje u domaću kinematografiju uvećano čak 119 puta u proteklih 10 godina, velik je uspjeh, čast i ponos te nagrada za sav trud koji smo uložili u stvaranje ovog filma.
Kad smo prošlo ljeto počeli snimati debitantski film, ideja je bila prikazati ga negdje u Rijeci za nas i prijatelje. Onda je film prošao na 69. Pula Film Festivalu i samo se zakotrljalo.


Nismo bili ni svjesni kakav smo posao napravili i da će biti takve reakcije publike. Film i dalje živi, Beograd će biti zadnja projekcija filma u ovoj godini, a u 2025. imamo još nekoliko dogovorenih projekcija u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji, osvrnuo se David Petrović.


Beograd će biti šesnaesta projekcija filma po redu od premijere koja je bila u Puli 16. srpnja 2022. godine.


Film »Yunaci rocka« nedavno je dobio prve dvije nagrade na Black Cat International Film Festivalu, Art for Humanity, Children and Cinema u La Pazu (Bolivija). Nagrađen je za najbolju montažu filma i za integ