Uskoro u kinima

Dolazi “Crisis”, triler na kojem kritičari nisu štedjeli riječi hvale

T.I.

Nakon prosječnih "The Marksman" i "The Little Things" koji su na početku godine došli do broja 1 na box officeu, "Crisis" bi mogao zadovoljiti i zahtjevnije ljubitelje trileraU strahu od realne mogućnosti da u trenutnoj kino-mreži opterećenoj ograničenim kapacitetima, mjerama socijalnog distanciranja, pa i zatvorenih dvorana, veliki studiji odgađaju jake naslove slati u distribuciju. U takvim uvjetima, na prva mjesta box-officea zasjedaju i prosječni naslovi. U takve bismo mogli svrstati i dva trilera s početka 2021., „The Marksman“ sa Liamom Neesonom kojeg je kritika pokopala, a publika prihvatila mlako, a nije daleko ni „The Little Things“ neo noir kojeg izvlači zvjezdana glumačka postava nakrcana oskarovcima Denzelom Washingtonom, Jaredom Letom u poslovično dobro formi i manje uvjerljivim Ramijem Malekom.


Ovaj mjesec dolazi u kina i treći triler s najavljenim visokim ambicijama, „Crisis“ koji se nije pojavljivao po festivalima prije kino distribucije u SAD-u i Kanadi predviđene za 26. ovog mjeseca. U ostatku svijeta film će se u kinima naći mjesec dana kasnije, 26. ožujka.


Prema ocjenama kritičara koji su ga imali priliku pogledati unaprijed, zahtjevniji ljubitelji trilera napokon bi mogli naći više zadovoljstva nego u slučajevima gore spomenutih filmova. Naime, kritičari su gotovo unisono okarakterizirali „Crisis“ kao izvrsno ispričan i odglumljen, intenzivan i snažan triler.
Tema filma je epidemija zloupotrebe fentanila, legalnog lijeka za bolove, jačeg 50 puta od heroina koji izaziva ovisnost i dovodi u opasnost konzumente od fatalanog predoziranja. U višeslojnoj priči razne osobe dolaze do otkrića koliko ljudi u njihovoj okolini ima problem s fentanilom  i koji su razmjeri organiziranog kriminala u njegovu dilanju u čemu prste imaju i same farmaceutske kompanije.


Dobar dojam kod kritičara pojačali su uvjerljivi nastupi dokazanih filmskih zvijezda, Garyja Oldmana, Grega Kinneara, Evangeline Lilly, Armiea Hammera i Lukea Evansa.


Film potpisuje Nicholas Jarecki, redatelj s premalo pruženih prilika u Hoolywoodu s obzirom na minuli rad. Naime, ovo mu je prvi film nakon „Arbitrage“ iz poodavne 2012., krimića s Richardom Gereom, koji je pokupio pozitivna mišljenja kritike i dobro prošao na blagajnama.