Otvoren 33. festival

Animafest ove godine donosi više od tri stotine filmova

Siniša Pavić

Otvaranje je obilježila dodjela Nagrade za životno djelo umjetniku Williamu Kentridgeu, jednom od vodećih svjetskih autora animiranog filmaZAGREB – U zagrebačkom Kinu SC svečano je otvoren 33. svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2023. Jedan od vodećih svjetskih festivala animacije od 5. do 10. lipnja donosi mnoštvo umjetničkih animiranih filmova i ništa manje popratnih događanja. Samo otvaranje obilježila je dodjela Nagrade za životno djelo južnoafričkom umjetniku Williamu Kentridgeu, jednom od vodećih svjetskih autora animiranog filma.


Primajući nagradu našalio se laureat pa primijetio: »Divno je dobiti nagradu za životno djelo, no uvijek i malo tjeskobno, jer što to oni znaju o mom zdravlju što ja ne znam?«. Pritom je naglasio kako je Animafest bio veliko ime i povezivao ljude još od vremena kada je počeo raditi animaciju u osamdesetima, u vremenu hladnog rata, pa mu je osobito važno što je nagrađen upravo na ovom festivalu. U čast Kentridgeu na otvorenju je prikazan njegov film »City Deep«, uz glazbenu pratnju uživo Alena i Nenada Sinkauza te Maje Rivić. Dobitnik Nagrade za životno djelo održat će za festivala i masterclass, a u Galeriji »Kranjčar« otvorit će se njegova izložba »Circulus Vitiosus«.


Umjetna inteligencija


Umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić spomenuo je, posve opravdano, umjetnu inteligenciju.
– Od prošle godine kada smo slavili 50 godina i zatvorili jednu knjigu, do ove kada smo otvorili novu, dogodila se umjetna inteligencija, a tko zna što nas čeka iduće godine, kazao je Šuljić.


Kako reče, festival je imao 15 prijava s AI-jem, od kojih je nekoliko ušlo u glavnu konkurenciju i još nekoliko u popratne programe. Pritom se, istaknuo je, gledala kvaliteta filma


Osim ocjene kako je veliko postignuće i čast to da Animafest pripada festivalima A kategorije, ravnatelj HAVC-a Chris Marcich istaknuo je kako je HAVC, unatoč pandemiji i ostalim nedaćama, u prošle četiri godine financirao više od 50 hrvatskih kratkih animiranih filmova. A festival je otvorenim proglasila zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec, kazavši da je Zagreb zahvaljujući Animafestu na svjetskoj mapi animiranih filmova te istaknuvši da već i sam slogan »Z kao Zagreb« govori o tome koliko je festival prožet s gradom. Našalila se i ona referirajući se na obraćanje ravnatelja festivala, kazavši: »Što se tiče teme SF-a i specifično AI-ja, ako su umjetnici zabrinuti umjetnom inteligencijom, zamislite koliko su zbog nje tek zabrinuti političari.«


Nagrade


Osim Nagrade za životno djelo, za otvaranja je dodijeljena i Nagrada za najbolju školu animacije i to britanskoj Nacionalnoj školi filma i televizije, dok je Nagradu za izniman doprinos proučavanju animiranog filma primila Suzanne Buchan, jedna od najvažnijih suvremenih istraživačica i nastavnica animacije u svijetu, profesorica i voditeljica diplomskog studija animacije na Kraljevskom umjetničkom koledžu.


Ponoviti valja kako 33. Animafest ima rekordnih 400 inozemnih gostiju, kako će biti prikazano više od 300 filmova, a tu su i izložbe, radionice, masterclass predavanja. Osim u Kinu SC festivalski filmovi prikazivat će se i u Kinu Tuškanac i na Ljetnoj pozornici Tuškanac.