„Small Things Like These“ 

Cillian Murphy otvorio Berlinale filmom o krivnji društva

Hina

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Ovo je prvi irski film od 2017. koji se natječe za Zlatnog medvjeda, a u kojem belgijski redatelj Tim Mielants nastoji rasvijetliti nedavnu irsku traumatičnu prošlost koju su neki pokušali zakopatiGlumac Cillian Murphy u četvrtak je otvorio filmski festival u Berlinu s filmom „Small Things Like These“ u kojemu zvijezda “Oppenheimera” utjelovljuje muškarca koji tone pod dvostrukim teretom traumatičnog djetinjstva i opresivne sadašnjosti.


Smješten u katoličku Irsku 1980-ih godina i utemeljen na istoimenom romanu spisateljice Claire Keegan, film prati Murphyja kao trgovca ugljenom i oca kojeg prožima krivnja i neodlučnost bi li trebao spasiti djevojku zatvorenu u Magdaleninim praonicama koje vode časne sestre.


Ovo je prvi irski film od 2017. koji se natječe za Zlatnog medvjeda, a u kojem belgijski redatelj Tim Mielants nastoji rasvijetliti nedavnu irsku traumatičnu prošlost koju su neki pokušali zakopati, rekao je Murphy novinarima.
“To je bila kolektivna trauma ljudi određenog vremena, a čini mi se da to još uvijek procesuiraju”, rekao je.


“Ironija knjige je ta da kršćanin pokušava učiniti kršćanski čin u disfunkcionalnom kršćanskom društvu”, rekao je Murphy, koji je nominiran za nagradu Oscar za svoju ulogu “Oppenheimera”.


Irske Magdalenine praonice, posljednje zatvorene 1996., crna su točka Katoličke crkve, ali i irske države. Tamo su slane “moralno posrnule” djevojke i žene koje su rodile izvanbračnu djecu, ali i često one koje su učinile minorne prijestupe, kao i beskućnice.


Na kraju je tamo završilo oko 30.000 žena koje su bile zlostavljane i radile u ropskim uvjetima.


“Kako biste prolazili kroz život, postoje stvari koje morate ignorirati”, rekla je Eileen Walsh koja igra njegovu suprugu i u toj jednoj rečenici prenosi poraznu težinu sramotnog društvenog konsenzusa.


Film otkriva da je prošlost koja je davno zakopana bliže nego što se to čini: Najmračnije tajne ulica Wexforda prizivaju 1950-e godine, a samo zvukovi s radija na kojemu svira The Human League ukazuju gledatelju da je ovaj film ipak smješten u 1985. godinu.


U glavnom, natjecateljskom programu ovogodišnjeg Berlinalea bit će prikazano 20 filmova, a ukupno će na Berlinaleu do 25. veljače biti prikazana 233 filma.


Glavne nagrade festivala, Zlatni i Srebrni medvjedi, bit će dodijeljeni na svečanosti 24. veljače.