OSVRT NA ROCK GODINU

2023. bila je godina u kojoj su nove materijale objavili veličanstveni rock veterani

Marinko Krmpotić

Foto: Mark Seliger; Universal Music; Facebook

Foto: Mark Seliger; Universal Music; Facebook

Beatlesi i Stonesi, koji su kretali početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, još su tu!



Ne treba baš pretjerano analizirati zbivanja na svjetskoj rock sceni da bi se zaključilo kako je jedna od karakteristika glazbe stvarane tijekom prošle godine to da su nove albume ili pjesme objavili brojni veliki i veličanstveni rock veterani. Štoviše, učinili su to oni koji su, po svim kriterijima kad je o rock glazbi riječ – najveći.


Beatlesi i Stonesi


Beatlesi i Stonesi. Ili Stonesi i Beatlesi, kako god. Pritom su živući Beatlesi (Paul McCartney i Ringo Starr) objavili kao singl jednu svoju staru i dosad neobjavljenu pjesmu (»Now and Then«) iskoristivši snimljene glasove i instrumente Georgea Harrisona i Johna Lennona.


Još su aktivniji i bolji bili Stonesi – Mick Jagger, Keith Richards i Ronnie Wood potpomognuti brojnim zvjezdanim gostima napravili su cijeli novi studijski album, sjajni »Hackney Diamonds« koji bez imalo dvojbe ide u ponajbolje rock albume 2023. godine.




Štoviše, i Stonesi su iskoristili blagodati suvremene tehnike pa su na albumu mjesto našle njihove ranije pjesme snimljene u najjačem njihovom sastavu, a to uz spomenutu trojicu znači da bas na njima svira Bill Wyman, a bubnjeve Charlie Watts. Dakle, Beatlesi i Stonesi koji su kretali početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća – još su tu! Šest desetljeća kasnije! Vrijeme kao da je stalo…


Prvaci šezdesetih


No, ne vrijedi to samo za Beatlese i Stonese. Još je nekoliko autora i grupa koji su, iako već u itekako poznim godinama, objavili nove albume te liniju svog rada protegli od prošlog stoljeća do današnjice. Primjerice, junaci šezdesetih bili su i irski glazbeni čarobnjak Van Morrison te sjajni američki soul pjevač Smokey Robinson.


Morrison je objavio čak dva albuma obrada (»Movin On Skiffle« i »Accentuate the Positive«) kojima slavi rock and roll, country, soul i blues davnih vremena, a Robinson je, usprkos protivljenju kćeri i unuka, objavio odličan i erotike (!) pun album »Gasms« (skraćenica za orgazmi). Krajem šezdesetih ime je, djelujući u grupi Buffalo Springfield, počeo stjecati i Neil Young koji je 2023. godinu zaključio objavljivanjem albuma »Before and After« na kojem je ponudio nove verzije nekih svojih starih pjesama.


Ženska rock scena

Niz divnih albuma prošle je godine ponudila i ženska rock scena. Nakon moždanog udara i uspješnog oporavka briljantno se vratila Lucinda Wiliams divnim albumom »Stories From Rock and Roll Heart«. Iznimno dojmljiv je i album Joan Osborne »Nowbody Owns You«, Margo Price objavila je snažan album »Strays«, Elle King teško koga može ostaviti ravnodušnim albumom »Come Get Your Wife«, Annie Keating ponudila je »Hard Frost«, Bethany Cosentino »Natural Disaster«, LP (Laura Pergolizzi) »Love Lines«, Margo Cilker »Valley of Heart Delights«…

Junaci sedamdesetih


No, što tek reći za sedamdesete! Lista onih koji su tog desetljeća postajali rock zvijezde, a nastavljaju to raditi i pola stoljeća kasnije, zaista je impresivna.


Iggy Pop, koji je kroz grupu The Stooges, ali i solistički rad postao kultna rock ličnost, 2023. godinu započeo je novim odličnim studijskim albumom »Every Looser«. Njegovi suvremenici iz grupe The Sparks, braća Leon i Russ Mael, uljepšali su nam prošlu godinu novim albumom »The Girl is Crying in her Late«, isto je učinio neuništivi Alice Cooper albumom »Road«, a glam rock kraljica Suzy Quatro u društvu s američkom rockericom K.T. Tunstall objavila je album »Face to Face«.


Roger Waters, alfa i omega čuvenih Pink Floyda, točno pola stoljeća nakon pojave kultnog albuma »The Dark Side of the Moon« objavio je novu svoju verziju te fantastične ploče, a i niz drugih rock heroja sedamdesetih predstavio se novim albumima – Yusuf Cat Stevens objavio je »King of the Land«, Springsteenov gitarist Nils Lofgren »Mountains«, briljatni rock pjevač Paul Rodgers (Free, Bad Comopany, Queen) »Midnight Rose«, čuveni gitarist Ian Hunter (Mott the Hoople) snimio je album »Defiance, Part 1«, sympho rock legenda Rick Wakeman objavila je album »A Gallery of the Imagination«, a čuveni hard prog rock sastav Uriah Heep predstavio je »Chaos & Colour«.


Kraj godine dao je još dva dijamantna trenutka – veličanstvena Dolly Parton objavila je trostruki album »Rockstar« prepun zvjezdanih gostiju i obrada čuvenih rock pjesama, a potom je posljednjeg mjeseca godine Peter Gabriel albumom »i/o« podsjetio na svoje, ali i čuvene godine njegove matične grupe Genesis.


Remek-djela americane i countryja

Americana i country i u 2023. godini dali su nekoliko malih remek-djela. Svakako je to album »Higher« Chrisa Stapletona, kao i »Weathervines« Jasona Isbela i grupe 400 Unit. Možda ne na toj razini, ali iznimno dobri su i The Long Ryders sa »September, November, Somewhere«, Chris Janson i »The Outlawe Side Od Me« Son Volt sa »Day of Doug«, The Watson Twins sa »Holler«, Cowboy Junkies i »Such Ferocius Beauty«, Sarah Burton i »64 Magic Queen«, Lindsay Lou i »Queen of Time«, Paige Lewis i »Under the Texas Sky«… Neumorni Wille Nelson objavio je – dva albuma!

Zvijezde osamdesetih


I nije to sve kad je riječ o sedamdesetima. Doba punk rocka, a to znači drugog dijela sedamdesetih, nastavljeno je kroz album bivšeg basista Sex Pistolsa Glena Mattlocka i njegovog albuma »Consequences Coming« te koz album »The End of the World« grupe PIL čiji je osnivač također bivši član Sex Pistolsa John Lydon, kao i album »Darkadelic« punk prvoboraca iz grupe The Damned.


Dodamo li im tih godina također popularnu ska atrakciju Madness i njihov novi album »C’est La Vie«, onda je jasno da je i kraj sedamdesetih bio odlično zastupljen u glazbi prošle godine.


Potvrđuje to i niz velikih grupa koje su karijeru započele u to doba da bi u osamdesetima postale svjetske zvijezde, a taj status drže i danas ojačavajući ga novim albumima. To su, primjerice, Depeche Mode s izvrsnim albumom »Memento Mori«, Metallica s »72 Seasons«, Simply Red s »Time«, OMD s »Bauhauss Staircases«, Duran Duran s »Dance Macabre«…


Mladi autori


Dakle, šezdesete, sedamdesete i osamdesete kroz rad čuvenih izvođača i grupa traju i dalje. No, ono što je dodatno zanimljivo jest činjenica da je glazba tih desetljeća inspiracija mnogim mladim autorima i sastavima. Prošle se godine među njima posebno istaknuo mladi američko-meksički pjevač Stephen Sanchez koji je sjajnim albumom »Angel Face« autorskim pjesmama oživio pedesete i početak šezdesetih godina prošlog stoljeća.


No, bilo je i mnogih drugih mladih koji su iznimno uspješno oživljavali zvuk glazbe davnih dana. Želite li istraživati i uživati, evo nekih imena i njihovih albuma: Greta Van Fleet – »Starcatcher«, Colony House – »The Cannonballs«, Ghost Woman – »Anne, If«, The Nude Party – »Rides On«,The Lathums – »From Nothing To A Little Bit More«, The No Ones – »My Best Evil Friend«, Shit Present – »What Still Gets Me«, Ugly Kids – »Lost in Badlands«, Ghosts Hound – »First Last Time«, Hemi Hemingway – »Strangers Again«, The Hives – »The Death of Randy Fitzsimons«, Miles Kane – »One Man Band«, The Gaslight Annthem – »History Books«, The Menzingers – Some Of It Was True«, The Struts – »Pretty Vicious«, The Grogans – »Find Me a Cloud«…


Folk punk i world music

Evo i nekoliko naslova za ljubitelje folk punka i world music zvuka: Dropkick Murphey’s – »Okemah Rising«, Russkaja – »Turbo Polka Party«, The Offenders – »Orthodoxy of New Radicalism«, Grupo Frontera – »El Comienco«, The Porters – »To the Good Times and the Bad«, Uncle Bard and the Dirty Bastards – »The Story So Far«…