RIBOLOVNI TERENI

Znate li prepoznati dobar teren za ribolov? Evo što možete očekivati od strmina u rock fishingu

Boris Bulić

Na stepenicama obalnog litoralnog spusta se često nalaze komadi odronjenih stijena uz koje vrebaju škrpine i škrpuni, u sjenovitim zaklonima caruju fratri, šarzi, picevi, pagri i zubaci. Noću se iz svojih zaklona izvlače murine i tabinje koje će rado nasrnuti na sve što im se učini jestivim…U rock fishingu je odabir prave lokacije ključna stavka zbog čega pažljivo treba razmotriti sve detalje koje uvjetuje konfiguracija terena.


Tako se primjerice na terenima na kojima se stijene strmo obrušavaju u dubinu može se uloviti dosta ribe, naravno, ako je konfiguracija spusta stepenaste strukture. Na takvim se stepenicama često nalaze komadi odronjenih stijena uz koje vrebaju škrpine i škrpuni, u sjenovitim zaklonima caruju fratri, šarzi, picevi, pagri i zubaci. Noću se iz svojih zaklona izvlače murine i tabinje koje će rado nasrnuti na sve što im se učini jestivim.

Ukoliko je takva strma obala na pučinskoj strani otoka, tada svega desetak metara dalje, na rubu ambisa počinje carstvo kojim caruju gofovi, ali i ostala pelagička riba poput palamida ili lampuga koje se rado približavaju stepenastim klifovima u potrazi za kvalitetnim obrokom stjeranim pred strmi zid.


Nasuprot takvim strminama, plitki tereni s mješovitim dnom obiluju sitnom ribom za kojom se katkad zalete i krupniji primjerci, i to pogotovo noću. Ukoliko je dno većim dijelom pjeskovito, pauci će biti vrlo brojni, baš kao i male ovčice, sitni bokadori i špari, dok će u litoralnom spustu biti najbrojniji knezovi, pirge, crnelji, sitni modraci, bugve i ostale oštrozube sitne ribe pred kojima nijedna ješka nije u potpunosti sigurna, pri čemu su sve te nabrojane vrste i same izvrsna ješka za postave sa živom ribom namijenjenom krupnijoj lovini.