'MALI' KAPITALNI ULOVI

Željko Domitrović: Od bonace, preko osljepljujućih munja, vjetra i pljuska do male velike ribe

Boris Bulić

Kad se kaže kapitalna riba, prvo se pomisli na tunu, kirnju, zubaca ili gofa, no ponekad su i neki 'mali' ulovi kapitalni jer ne mogu baš sve ribe toliko narasti i biti kao podmornice.Iz Biograda nam se javio Željko Domitrović, s malom, ali zapravo jako velikom ribom.


– Obaveze i posao mi ne dopuštaju da se bavim ribolovom onoliko koliko bih uistinu htio, što je cijena suvremenog načina života koju plaća većina zaljubljenika u ribolov. Ali zato, kada se otputim u neku od svojih ribolovnih avantura, tada uistinu i u potpunosti uživam – priča nam Željko.


Mali kapitalac


– Vladam brojnim ribolovnim tehnikama, ali mi je ribolov na plovak nekako posebno drag. Pribor je uvijek fin i elegantan, a lovina uvijek prepredena. Konačan uspjeh je ovisan o cijelom nizu predradnji, od primame, preko prezentacije, pa do trenutka kontre – nastavlja Željko svoju priču.


Ne love se baš svakoga dana ovoliki špari
– A te sam noći lovio ciple i podlanice na plovak već od dva i pol sata iza ponoći. Naravno da se vrijeme poželjelo još jednom poigrati s mojim živcima. Te se noći, u nepuna četiri sata ribolova, jer je u sedam sati trebalo biti na poslu, izmijenilo, od potpune bonace, preko osljepljujućih munja, jakog naleta vjetra i pljuska, do ponovne bonace. A u 4:40 se uz obilno brumanje zaletio i ovaj šparić ovećih gabarita. Isprva sam mislio da sam ulovio još jednu manju podlanicu, no kada sam ribu uhvatio u ruku i krenuo je otkačiti nemalo sam se iznenadio veličinom ovog lijepog špara.


Štap kojim sam lovio je bio Interland match 10-30 grama dug 450 centimetara, rola Shimano Exage 3000, najlon 0,18 milimetara, plovak 6 grama, udica Gamakatsu broj 6, a ješka filet srdele. Špar kojega sam ulovio bio je dug 21 centimetar i težak 150 grama ispričao nam je Željko.


Špar je bio težak 150 grama


Inače špar (Diplodus annularis, Linnaeus, 1758) može narasti do 24 centimetara u dužinu i pritom težiti 0,37 kilograma. Primjerak dug 22 centimetra koji je 1958. godine ulovljen u Novigradskom moru je vjerojatno najveći dosad zabilježen primjerak te vrste ulovljen u Jadranskom moru tako da je Željkov kapitalac tek tri centimetra ispod Jadranskog trofeja.