RIBOLOVNI PRIBOR

Worm hook udice najbolje čuvaju ješku

Boris Bulić

U ribolovu je jako važno da ješka ostane na udici upravo u onom položaju u koji ju je ribolovac postavio što nažalost nije pravilo. No na sreću, taj problem nije nerješiv…Pri ribolovu animalnim mamcima, prvenstveno u tehnikama koje zahtijevaju jači zabačaj, često se dogodi da ješka, ma koliko bila dobro nadjevena, sklizne na sami luk udice. Tako nagužvana ješka najčešće i skriva sami vrh udice smetajući pravovremenom kačenju istovremeno otkrivajući vrat udice, a što svakako budi riblju podozrivost i nepovjerenje.


Worm hook udice imaju zazupce na vratu koji sprječavaju pomicanje ješke


Takva se situacija lako može izbjeći korištenjem crv-udica poznatijih kao worm-hook. Te udice na vratu imaju jedan do tri zazupca postavljena tako da onemoguće klizanje ješke niz vrat do luka udice. Kao što im i ime kaže, namijenjene su prvenstveno za ribolov crvima i to svih oblika i veličina, no jednako su učinkovite i sa svim ostalim animalnim ješkama – lignjama, dagnjama, gamborima…


Worm hook udice se proizvode u raznim oblicima i bojama


Jedina poteškoća vezana uz ovaj tip udice se javlja prilikom vezivanja. Naime, zbog malo prostora između najgornjeg zazupca i pločice ili oka udice, treba biti pažljiv pri namotavanju čvora. Ako struna klizne preko zazupca može doći do oštećenja, što može rezultirati gubitkom ribe.
Na našem su tržištu dostupne u svim bojama, oblicima i veličinama, pa sukladno tome nije teško pronaći odgovarajući model.