OBALNI RIBOLOV

Uspjeh se nalazi na rubu kurenta i sve što trebate je naješkane udice dobaciti do tamo

Boris Bulić

Bugve su temperamentni borci na udici i bez obzira na veličinu zakačene ribe nikada ne možete biti potpuno sigurni i da ćete je izvućiPremda se mogu loviti i tijekom cijele godine, najbolji rezultati se postižu u toplijim mjesecima. U pravilu, zajedno sa ostalim ljuskavkama intenzivnije prilaze obali već u ovo doba godine. Tada treba uzeti ribolovni pribor, sačekati sumrak i poći na bugve.


TUNJA ILI ŠTAP


Bugve nije teško uloviti ako se zna kako


Poziciju za ribolov bugava nije teško naći. Svaki istureniji rt ili lukobran može biti dobro mjesto za uspješan ribolov. Razlog tome su morska strujanja, kurenti zbog kojih se na takvim mjestima bugve i zadržavaju.


Loviti ih se može cijelog dana no najbolje u sumrak i kroz noć.
Pribor za ribolov bugava je jednostavan. Ukoliko se lovi iz ruke dostatna je tunjica formirana od tanje najlonske strune promjera do 0,20 milimetara s jednom do dvije duže prame na kraju. Ako se koristi zogulin, olovno opterećenje tada nije potrebno.


U ribolovu štapom možemo koristiti dvije tehnike. Jedna je identična klasičnom lovu tunjicom iz ruke, samo što se koristi štap, dok druga uključuje i klizni plovak. Preporučena gramaža plovka bi bila do 14 grama, s tim da bi bilo dobro da ima i mogućnost montaže starlete.


NA SAMOM RUBU


Na dobrim pozicijama rub kurenta nije daleko


Pri izboru ješke se ne može pogriješiti uzme li se bilo koji školjkaš no jednako su učinkoviti i sitni crvići, komadići lignje, veliki crv, fileti ribljeg mesa i razne pasture. Važno je samo da udica bude bogato naješkana.


Udice se izbacuju u lovnu zonu koja se najčešće nalazi na samom rubu kurenta. Pri ribolovu propadanjem je to ponekad jako teško postići, jer će udice prije nego što dosegnu željenu dubinu biti odnešene kurentom ili će pak biti preblizu obali, opet van lovne zone.


Pri ribolovu kliznim plovkom takvih problema nema. S lakoćom se može pogoditi onaj uski pojas u kojem bugve čekaju obrok. Zadržavanje na rubu kurenta im omogućuje da bez nekog velikog napora dočekuju hranu koju im strujanje donosi.


KONTROLIRAJTE PREDVEZ


Bugva ima sitne, ali oštre zube


Bugve uvijek grizu energično. Na plovku se to očituje naglim potapanjem cijelog tijela plovka ili brzim klizanjem plovka po površini uz postepeno uranjanje. Rijetko se događa da plovak legne i to uglavnom kada se bugva pokušava riješiti progutane udice koja je počela bockati,a  kada cijeli sistem diže prema površini zbog čega plovak ostaje bez opterećenja. Sve tri situacije su razlog za energičnu kontru.


Ponekad se zakačena bugva uspije spasiti zahvaljujući nametniku, račiću koji živi u ustima bugve jer u kačenju udica često pogodi račića umjesto ribe.


Bugve je potrebno izvlačiti beskompromisno te nakon svake ulovljene ribe pregledati strunu neposredno uz čvor na udici. Naime, dok se batrga, bugva cijelo vrijeme gricka strunu koja se tako vrlo lako ošteti. Stoga je uvijek poželjno imati više gotovih predveza koji će olakšati takve situacije.