MLADEN BRAJOVIĆ

Tako se lovi! DTD Red Killer Deep je penicilin za lignje!

Boris Bulić

Na prvi zabačaj Ballistic Pinka osjećaj iz snova. U prvom trenutku se nije činilo tako, jer sam mislio da je varalica zapela za dno. Već sam i opsovao, a onda je počela da pumpa... Lignja je udarila daleko, pri dnu i izvlačenje je potrajalo, ali uz asistenciju Mirka sa meredovom i ova je na suvom. Teži preko kilogram!Iz Podgorice nam se javio Mladen Brajović koji s popriličnim uspjehom lovi lignje. Kako on to radi i kako je protekao jedan od njegovih zadnjih lignjolova Mladen nam je detaljno pojasnio:


– S nestrpljenjem sam čekao sezonu lova lignje sa obale, posebno nakon prošlogodišnje ‘osakaćene’ zabranama međugradskog kretanja i policijskim časovima u vrijeme kada lignja najbolje ‘grize’. Prethodnih godina Bokokotorski zaliv je bio najčešća destinacija za lov lignje s kraja. Što zbog znatno mirnijeg mora, što zbog ravnog morskog dna koje omogućava lov dropshot tehnikom na pozicijama gdje je neophodan dalji zabačaj i gdje je veća dubina.


Međutim, izbacivanjem serija Ballistic i Red Killer Deep, DTD me natjerao da ove sezone promijenim navike i okušam se isključivo sa oitama na otvorenim i stjenovitim pozicijama van Zaliva – priča nam Mladen.
–  Poslušavši savjete mnogo iskusnijih kolega i prijatelja lignjolovaca, odlučio sam se za teren na plaži Ploče u neposrednoj blizini Budve. U Mirkovom i Miškovom društvu stigao sam na poziciju oko tri popodne. Prethodnih nekoliko dana puhala je bura, pa je more bilo izuzetno bistro, plima blizu svog vrhunca, dakle, idealni uvjeti i veliki entuzijazam.


Prvi zabačaji otkrivaju blagi kurenat, a jata sitne ribe s kraja podgrijavaju optimizam. Oitu puštam da tone do kraja, trudeći se da upredenica bude uvijek zategnuta. Skosam, ali ne previše agresivno, dozvoljavajući oiti da pretraži sve slojeve.


Već nakon nekoliko zabačaja jako povlačenje i prva lignja težine oko pola kilograma je na suvom. Udarila je na zeleni Ballistic. Dok sam pravio fotke na lijepoj dnevnoj svjetlosti, lignju na štapu imao je i Mirko. Identične je veličine i ponovo je uspješan bio zeleni Ballistic – nastavlja Mladen svoju priču.– Nakon nekoliko minuta mijenjam varalicu, stavljam Ballistic Pink i na prvi zabačaj osjećaj iz snova. U prvom trenutku se nije činilo tako, jer sam mislio da je varalica zapela za dno. Već sam i opsovao, a onda je počela da pumpa…


Lignja je udarila daleko, pri dnu i izvlačenje je potrajalo, ali uz asistenciju Mirka sa meredovom i ova je na suvom. Teži preko kilogram.


Potom i Ballistic Red Head donosi jednu od pola kile. Lignjolov iz snova i to sve u prvih sat vremena dok je sunce još uvijek tu – sa zanosom nastavlja Mladen.


– A nakon zalaska, počeli su udarati manji komadi, ali također fini, ukupno 8 komada, a sve skupa teško 3.3 kilograma. Lični rekord.


Da dan bude još ljepši, pobrinuo se Miško sa svojim sjajnim ulovom od nešto preko 2 kilograma, pa smo nas trojica pjevajući krenuli za Podgoricu s preko 6 kilograma najljepših jadranskih lignji u gepeku.Posjetili smo Ploče ponovo poslije nekoliko dana, ali u nešto drukčijim vremenskim uvjetima. Poslije juga more je bilo još uvijek malo nemirno, ne idealno bistro, a ni mjeseca nije bilo. Ipak, Mirko je još za dana u svega deset minuta izvukao četiri komada, a mene je krenulo noću. Tu je večer bolje davala DTD Red Killer Deep.


Inače sam od opreme koristio štap Daiwa Freams 5-35 / 2.7 metara i Rapture OutLaw Egi 2.6 metara dok je mašina bila Daiwa Exceller LT 3000 – ispričao nam je Mladen Brajović.