BOŽENKO UGRINA

Tako love majstori iz Trogira: Boženko plovkom iz mora čupa komarče, ciple i salpe

Boris Bulić

Lagano sam kontrira, ali s druge strane ogroman se otpor stvorio, štap se savio, mašina cvili... Uf, nešto veliko i vuče na dno stalno. Nakon tri do četiri minute pojavio se na površinu lip primjerak cipla od oko kilograma. Štap u jednoj ruci, janka u drugoj i valovi. Cipal opet put dna, ali već je bio iscrpljen…Iz Trogira nam se javio Boženko Ugrina koji svoju lovinu na suho izvlači, na moru, relativno rijetkom tehnikom i priborom. Boženko ribu lovi na plovak, ješka su bigatini, a tehnika je bolognese. Evo što nam je Boženko ispričao o jednom od svojih posljednjih ribolovnih pohoda:


Nakon dva dana juga, vitar je oslabio i ostalo je sta se kaže ‘mrtvo jugo’, valovi i pjena bez jakog vitra. U frižideru mi je ostalo kilo bigatina koje bi tribalo potrošit, a mrtvo jugo, pjena i plima moraju dat rezultata. Nisam se puno mislija. Spakirao sam sve i uputio se prema već probanoj pošti – priča nam Boženko.


– Čim sam stigao na poštu odmah sam napravio brumu i dobro zabruma, namjestio se i zabacio. Zatim sam zabrumao bigatinima. U prosjeku svaki ili svaki drugi zabačaj bi praćkao dvadesetak bigatina, a kugle brume bih bacao svakih petnaestak minuta jer svu ribu koja dođe blizu treba i zadržat blizu.


Sve što mi treba za dobar ribolov stane na leđa i u ruke
Nakon dvadesetak minuta od prvog zabačaja plovak je polako potopljen, kontra i lipo otežanje s druge strane. Kočnica lagano popušta i odmah po udarcima i povlačenju vidilo se da je komarča. Nakon pola minute izašla je na površinu. Lagano podmetač pod nju i prva je vani – nastavlja Boženko svoju priču.


– Nastavljam dalje s brumanjem i nakon desetak minut plovak nešto kao lagano dira, ali pošto su valovi nisam bio siguran, lagano sam kontrira, ali s druge strane ogroman se otpor stvorio, štap se savio, mašina cvili… Uf, nešto veliko i vuče na dno stalno. Nakon tri do četiri minute pojavio se na površinu lip primjerak cipla od oko kilograma. Štap u jednoj ruci, janka u drugoj i valovi. Cipal opet put dna, ali već je bio iscrpljen. Ponovo ga vraćam i uspijevam podmetačem pod njega pa ga vadim van. Strašan borac – priča Boženko.


– A zatim su se zaredale još dvi komarče i tri šaraga. Nedugo nakon toga sam izvukao sistem bez udice što je ukazivalo da je došla salpa. Mijenjam predvez s 0,12 na 0,14, zabacivam i prva salpa ide vani. Nakon par otpadanja opet mi kida predvez, vežem opet udicu i zatim još tri salpe uspijevam izvadit.Od opreme sam koristio Bolognese štap od 6 metara marke Trabucco Scogliera, rolu Shimano Sedona 2500, najlon Trabucco XPS Abrasion Plus 0,18, flourocarbon Trabucco XPS 0,12 i 0,14, udice Owner Mosquito 14, plovak od 4 grama, sistem olova Spalinata 1,5 metara, podmetač od 4 metra i naravno, za potpuni gušt stolicu Trabucco Genius LTX 36 – ispričao nam je Boženko Ugrina.