Rezidencijalni brod

Storylines i Brodosplit ugovorili gradnju golemog broda za stanovanje, vrijedan je 1,5 milijardi dolara

Portal Novilist.hr, Hina

Foto Storylines

Foto Storylines

Stambene jedinice kreću od - 1 milijun dolaraStorylines residential ships i splitski Brodosplit potpisali su ugovor o gradnji prvog svjetskog ekološki održivog rezidencijalnog broda, vrijednog 1,5 milijardi američkih dolara, priopćeno je iz te kompanije iz Miamija.


Brod će biti duljine 232,5 metara i imat će 547 privatnih rezidencija. Zvat će se MV Narrative te će biti prvi stambeni brod na pogon ukapljenog prirodnog plina (LNG), navodi se u priopćenju.

Rok isporuke broda je 2025. godina. Taj brod razlikuje od broda za krstarenje po tome što je namjenski izgrađen za stanovanje na moru.


Debeljak: Gradnja u najkraćem mogućem roku


Zamišljeno je da, između ostalog, ima poštu, školu, knjižnicu, bolnicu, banku, bazene, uredski prostori i 20 restorana i barova.


“Brod je ugovoren i u suradnji s vlasnikom rade se sve nužne tehničko komercijalne aktivnosti kako bi gradnja krenula u najkraćem realno mogućem roku.


Brodosplit ima potencijala i nove ugovore, osiguranu budućnost sljedećih 5 godina.Vjerujemo da ćemo uspješno okončati predstečajni postupak i nastaviti s brodograđevnom djelatnošću u Splitu”, izjavio je za Hinu u četvrtak predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak.


Brod MV Narrative ideja je Alistera Puntona, osnivača Storylinesa koji drži da će naći kupce koji bi svoj dom htjeli ponijeti sa sobom, piše USA Today.


Brod će ploviti na šest kontinenata, a stanovnici mogu tretirati jedinice kao plutajući drugi dom ili ondje živjeti cijele godine, tako da njihova putovanja nikada ne moraju završiti.


Što putnici mogu očekivati ​​od MV Narrativea?


Evo što putnici mogu očekivati.


U duhu ostalih rezidencijalnih brodova poput The World, privatne rezidencijalne jahte, MV Narrative će putovati svijetom.


Iako itinereri još nisu finalizirani, odredišta će vjerojatno uključivati ​​Rim i Napulj u Italiji, grčki otok Santorini i Split, u Hrvatskoj, između ostalih. 


MV Narrative će provesti tri do pet dana u većini luka, rekao je Punton za USA Today, dajući onima na brodu vremena da dožive više nego što bi mogli na tipičnom krstarenju. Oni također mogu utjecati na itinerere.


Stambene jedinice se kreću od jedne do četiri spavaće sobe, od kojih većina ima balkone, a stanari mogu birati između “obalnih ili suvremenih stilova dizajna interijera”, navodi se u priopćenju za javnost.


Što brod sve nudi?


Na brodu se nalazi 20 restorana i barova, zajedno s mikropivovarom, tri bazena, kuglanom, fitness i medicinskim sadržajima te drugim sadržajima.


Brod će nuditi i program obrazovanja mladih koji može poslužiti kao škola za djecu na brodu.“Ima li boljeg načina da naučite o Rimskom carstvu od stajanja u Koloseumu s rimskim povjesničarom?”, pita Punton.


S naglaskom na održivost, MV Narrative koristi čišći ukapljeni prirodni plin, a sadržavat će hidroponski vrt na solarnu energiju, kao i tržnicu bez otpada.


Koliko košta MV Narrative?


Rezidencije počinju od 1 milijun dolara za životni vijek broda, prema priopćenju za tisak, i dosežu čak 8 milijuna dolara.


Postoje i neki 24-godišnji najmovi, koji počinju s oko 616.000 dolara, prema web stranici Storylinesa.


Stanovnici također moraju platiti sveobuhvatne naknade koje pokrivaju većinu obroka, čišćenje, Wi-Fi, uslugu pranja rublja, napojnice i još mnogo toga.Te naknade počinju od 61.564 USD godišnje za unutarnji studio od 22 četvorna metra, a variraju ovisno o jediničnoj cijeni.


Punton dodaje da stanovnici mogu iznajmljivati ​​svoje domove kada ih ne koriste. Ne možete li odmah iskeširati barem milijun dolara, Storylines vam nudi i financiranje.


Kakva je trenutno situacija u Brodosplitu?


Vlasnik Brodosplita​,​ koji se nalazi na 560 tisuća četvornih metara​,​ je DIV​ grupa, u vlasništvu Debeljaka​.


Od svibnja ove godine su u predstečaju​ u kojem vjerovnici potražuju 5,5 milijardi kuna​. Svojevremeno su imali 1548 zaposlenih.


Početkom srpnja proizvodnja u Brodosplitu privremeno je obustavljena, a radnici su do sada dobili ukupno tri minimalca za veljaču, ožujak i travanj i od 1. srpnja poslani su na čekanje do 1. rujna.