Globalno zatopljenje ili...

Što murine rade u sjevernom Jadranu?

Boris Bulić

Premda sam murine i ranije i viđao i lovio, ovoga sam se puta iznenadio jer je to bilo prvi put da sam je ugledao u ovom akvatoriju. S murinama sam se do sada najviše sretao u ronjenju po Južnom Jadranu gdje je uostalom i najbrojnija. Iako zna da nije osobito plaha nisam htio ništa kalkulirati kakao se ne bi zavukla u svoj labirint…Dario Babić je podvodni ribolovac koji je ulovio murinu što ne bi bilo zapravo ništa posebno da je nije ulovio u sjevernom Jadranu gdje je do sada još nitko nije vidio. Evo što nam je rekao o tome:


– Član sam SRD Luben iz Rijeke i Hrvatske reprezentacije za podvodni ribolov. Inače često ronim, a budući da s reprezentacijom uskoro putujem na Svjetsko prvenstvo u Sardiniju koristim svaki slobodan trenutak za ronjenje.

Tako sam krajem kolovoza ronio pored otoka Prvića, ispred Baške na Krku. To je prekrasan teren na kojem se može očekivati uistinu raznovrstan ulov no ono što sam vidio, malo me iznenadilo. Na dubini od nekih 15 metara sam ugledao murinu kako viri iz stijene – priča nam Dario.


– Premda sam murine i ranije i viđao i lovio, ovoga sam se puta iznenadio jer je to bilo prvi put da sam je ugledao u ovom akvatoriju. S murinama sam se do sada najviše sretao u ronjenju po Južnom Jadranu gdje je uostalom i najbrojnija. Iako zna da nije osobito plaha nisam htio ništa kalkulirati kako se ne bi zavukla u svoj labirint. A budući da je murina inače poznata kao vrlo agresivna i snažna riba hitac je morao biti brz i precizan – nastavlja Dario svoju priču.– Nisam oklijevao. Precizan hitac neposredno iza glave je bio dovoljan za sigurno izvlačenje bez rizika od zavlačenja u škrape kao i bez rizika od ugriza koji je u njenom slučaju vrlo opasan. Ova je murina imala  oko 3.5 kilograma, više nego dovoljno za kvalitetan brudet – ispričao nam je Dario Babić.