JUSO JAKUPOVIĆ

Spoj znanja i vještine. Lovio na račvanju mora pa ulovio king fisha, prvog rođaka našeg gofa

Boris Bulić

Bio je dug 120 centimetara a koliko je težak ne znam jer nisam imao vagu na brodu. Bio je to king fish jak, živčan, borben…Iz Australije, točnije iz Quinslanda sa Gold Coast-a, još jednom nam se javio Juso Jakupović, ribolovac koji lovi sve što uspije. I ovoga je puta uspio nasukati prekrasnu ribu. Evo što nam je Juso ispričao o tome:


– Mnogi me pitaju kako ja stalno lovim. Pa to je jednostavno, samo treba stalno biti na moru. Ja sam stigao upoznati i dno i strujanja i more i ribu… Nakon toga sve postaje stvarno jednostavno.


Ma nema tu neke mudrolije. U stvari, ima podosta, ali je najbitnije biti stalno na moru i loviti, pa se sve nekako samo posloži – priča nam Juso.
– I ovoga sam puta kao i uvijek pregledao plime i oseke.


Pratio sam galebove i strujanje.


To je zona na ulazu mora koje se račva unutar Marine. Za ješku sam koristio šaruna. A ovo je inače kao i svaka druga riba. Budući da se tijekom godine ribe mijenjaju, neke ulaze, neke izlaze, tako je princip ribolova zapravo uvijek isti.


Dakle, lovio sam kao i uvijek, na ulazu gdje se more račva po kanalima, a što je predatorima najzanimljivija zona lova – nastavlja Juso svoju priču.


– Bili smo na elektromotoru, praktički usidreni u kurentu kada je riba došla. Bez ikakve najave je samo sve prosviralo. Odmah sam znao da je riba oko koje se vrijedi potruditi i da nije neki morski pas.


Odmah sam pokupio ostali pribor da ne smeta, a budući da je riba udarila na pribor koji i nije bio pretjerano nosiv, samo do 40 libri, trebalo je lovinu malo ispratiti. Tako sam je slijedio dok nije došla bliže površini. Dubina je bila oko 18 metara.


A mene malo-malo zapadne bas ta borba od pola sata na 40 stupnjeva i to da vozim barku za željenim trofejom. I bas kad je bila gore malo sam dobio tremu, premda je nemam nikad.


Ali ovaj primjerak, uhhhh…


Bio je to king fish prvi rod od našeg gofa. Jako je to i živčano, borbeno…


Bio je dug 120 centimetara a koliko je težak ne znam jer nisam imao vagu na brodu.


Ma to je zapravo nemoguće prepričati pa sam zato izvlačenje postavio na svoj YouTube kanal tako da izvlačenje ovog ulova svi možete vidjeti klikom ovdje. Eto, toliko od mene iz Australije – ispričao nam je Juso Jakupović.