Pomorci

Sindikat zgrožen: Brodari izrabljuju kadete, a država im za to još i plaća

Marinko Glavan

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Vježbenici su na brodovima bili ukrcani službeno kao kadeti, ali su radili kao članovi niže posade, pri čemu im je isplaćivana niža, kadetska plaća, umjesto plaće mornara koju subvencionira državaSindikat pomoraca Hrvatske pozvao je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture na hitne izmjene Programa o sufinanciranju ukrcaja vježbenika palube, stroja i elektrotehnike na brodove u međunarodnoj i nacionalnoj plovidbi za razdoblje od 2021. do 2024. godine.


Iz Sindikata su već, zajedno s Udrugom posrednika u zapošljavanju pomoraca (CROSMA), te udrugama pomorskih kapetana i strojara, upozoravali da je Program štetan po mlade pomorce koji prvi put traže zaposlenje te ide izravno u korist dijela domaćih brodara koji poticaje koriste kako bi zaposlili prekomjeran broj vježbenika koje kasnije ne zapošljavaju kao časnike, a na brodovima ih koriste kao obične mornare.


Sindikat je, prema riječima glavnog tajnika Nevena Melvana, sada dobio i konkretne pritužbe vježbenika koji su na brodovima bili ukrcani službeno kao kadeti, ali su radili kao članovi niže posade, pri čemu im je isplaćivana niža, kadetska plaća, umjesto plaće mornara, i to koju subvencionira država.
Riječ je o iznosu od gotovo devet milijuna kuna za ovu godinu, te više od po sedam milijuna za iduće dvije, pri čemu po sadašnjim kriterijima, strani brodari koji u stvarnosti zapošljavaju golemu većinu hrvatskih časnika u međunarodnoj plovidbi nemaju gotovo nikakve šanse sudjelovati u raspodjeli ovih sredstava, jer se koeficijent za dodjelu određuje prema omjeru ukupnog broja dana plovidbe svih vježbenika i vježbenika iz Hrvatske, pri čemu domaći brodari koji uzimaju gotovo isključivo domaće »kadete« i to u brojkama daleko iznad stvarnih potreba, imaju uvjerljivo najbolje koeficijente.


To potvrđuje i tablica raspodjele subvencija u ovoj godini, prema kojoj je praktički cijeli iznos pripao domaćim brodarskim tvrtkama.


Cilj programa


– U najkraćim crtama, uz ovakav Program koriste vježbenike kao besplatnu radnu snagu, u tih godinu dana koliko kadetura traje, a da stvar bude gora, nakon odrađenog vježbeničkog staža ih ne zapošljavaju jer nemaju realnu potrebu za tolikim brojem časnika i sve to rade na trošak Ministarstva, odnosno svih poreznih obveznika, kaže Melvan.


Svrha programa nije subvencioniranje brodara, nego mladi hrvatski pomorci, budući časnici kojima bi se trebao osigurati dostojan završetak obrazovanja i odrađivanje vježbeničke prakse koja će im jamčiti nastavak karijere za koju su se školovali.


– Smatramo da ovaj program ne smije imati svrhu dodatnog sufinanciranja hrvatskih brodara koji su ionako velik broj brodova registrirali upravo izvan Republike Hrvatske te tako izbjegli primjenu propisa Republike Hrvatske, kao i podmirivanje raznih obveza koje proizlaze iz hrvatskog zakonodavstva.


Osim toga, broj pomorskih kompanija i brodova koji uistinu plove pod hrvatskom zastavom je iznimno mali te nisu ni približno dovoljni za ukrcaj svih hrvatskih časnika, kaže Melvan.


Neven Melvan / Foto Vedran Karuza


Cilj programa, objašnjava, ne bi trebao uzimati u obzir nikoga – ni brodare, ni kompanije, ni poslodavce, ni posrednike, već isključivo mlade hrvatske pomorce kojima je neophodno olakšati put prema stjecanju zvanja i ostvarivanju karijere, koja je u konačnici na dobrobit svih.


– Pomoć i sufinanciranje brodara može biti dio politike Republike Hrvatske, kao što već i jest, ali ne ovdje i ne na ovaj način – na štetu vježbenika. Naime, jasno je da većina pomoraca Republike Hrvatske plovi na stranim kompanijama, kod stranih poslodavaca.


Upravo iz navedenog, potrebno je omogućiti im da i neophodan staž steknu kod tih kompanija, jer je to najbolji način za ostvarivanje uspješne i dugoročne karijere. Smatramo da program indirektno potiče hrvatske brodare na iskorištavanje vježbenika da obavljaju poslove za koje nisu obrazovani, i još im to »plaća država«.


Naime, moramo ponovno istaknuti da hrvatski brodari mogu, a prema informacijama koje dobivamo od vježbenika – to i rade, koristiti vježbenike za obavljanje poslova članova niže posade. Na taj način vježbenik se dovodi u opasnost i ne stječe potrebna znanja i iskustva, a istovremeno je i potplaćen i to ne od samog brodara, već od države – što je dodatni apsurd, kaže Melvan.


Njegove riječi potvrđuje i službena pritužba koju je Sindikatu uputio vježbenik ukrcan na jednoj od domaćih kompanija, u kojemu detaljno, s prilozima opisuje kako je od strane kompanije i zapovjednika bio primoran prihvatiti posao mornara, pri čemu je službeno bio ukrcan kao kadet, pri čemu nije imao pravo na plaću mornara, već na kadetsku plaću koju brodaru isplaćuje Ministarstvo kroz program.


Diskriminacija vježbenika


Osim što nije imao prilike stjecati znanja i iskustvo potrebna za polaganje časničkog ispita i rad u svojstvu časnika, već je najveći dio ugovora bio primoran raditi poslove niže posade, mladi pomorac još je od kompanije dobio i dopis prema kojemu je dužan podmiriti doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.


– Firma uzima i iskorištava vježbenike palube, s ciljem smanjenja vlastitih troškova, jer su vježbenici sufinancirani iz proračuna RH, a našu štetu, jer su vježbenici jeftiniji od mornara pa se, eto, igrom slučaja, događa da na brodu nema mornara, već njihove poslove rade kadeti, što je čisto iskorištavanje, stoji u dopisu mladog pomorca Sindikatu.


Iz Sindikata ističu kako je nužno pojednostaviti način na koji se poticaji mogu dobiti jer sadašnji uvjeti diskriminiraju vježbenike kod stranih brodara, tražeći od njih dostavu tajnih podataka o poslovanju, uz nepravedan izračun i značajno otežavanje postupka.


– Puno je važnije imati vježbenika kod brodara gdje će moći nastaviti karijeru, a ne vježbenika koji ne stječe znanja i iskustva kroz vježbeništvo, a nakon toga još ostaje bez mogućnosti da nastavi raditi.


Svima zajedno bi nam trebao biti cilj da mladi hrvatski pomorac stekne znanje i iskustvo na najboljim svjetskim kompanijama i da tamo nastavi svoju karijeru. Suprotno našim željama, za sada je nerealno uopće promišljati mogućnost zapošljavanja hrvatskih pomoraca na hrvatskim kompanijama i pod hrvatskom zastavom, kaže Melvan.