Ultraluksuzni kruzer

Scenic Eclipse pred Rovinjom obavlja završna testiranja pred povratak na krstarenja, pogledajte snimku iz helikoptera

Orjana Antešić

Scenic Eclipse snimljen za vrijeme jednog od ranijih boravaka pred Rovinjom / Foto press

Scenic Eclipse snimljen za vrijeme jednog od ranijih boravaka pred Rovinjom / Foto press

Ultraluksuzni polarni kruzer na prva komercijalna kristarenja nakon početka pandemije kreće već početkom srpnjaPosada ultraluksuznog polarnog kruzera “Scenic Eclipse” danas pred Rovinjem obavlja završna testiranja prije nego li se otisne na svoja prva komercijalna krstarenja nakon početka pandemije.


To će uslijediti već početkom srpnja, na brod se vratila praktički cjelokupna posada.

»Eclipse« slovi za najraskošniji ekspedicijski brod na svijetu čija je svečanost krštenja održana u rujnu 2019. godine na dokovima New Yorka, a kuma mu je čuvena glumica Helen Mirren.


Ovaj luksuzni putnički brod, uz koji će zauvijek stajati da je izgrađen u jednom od hrvatskih brodogradilišta, onom pulskom, dugačak je 168 i širok 21,5 metara, a dizajniran je i opremljen u najvišoj polarnoj klasi Polar Class 6 za sigurnu plovidbu u zahtjevnim morima Artika i Antartike.Dizel električni sklop pogoni dva azipoda, svaki snage tri megavata, koji mu osiguravaju sjajne manevarske sposobnosti i brzinu od 17 čvorova.


Ovaj ploveći butik hotel u rangu šest zvjezdica raspolaže sa 114 apartmana u koje može primiti tek 228 gostiju, o čijoj udobnosti brine tek neznatno manji broj članova posade, njih 182.Impresivni »Eclipse«, na kojem se boravak plaća i po 10.000 dolara po osobi po jednoj noći, opremljen je i s dva helikoptera Airbus H130 koji su na raspolaganju gostima za istraživanja nedostupnih područja.


Nosi i podmornicu izgrađenu po mjeri, U-Boat Worx, koja može zaroniti do dubine od 330 metara te omanju flotu Zodiacovih brodica i kajaka.Scenic Eclipse početkom lipnja isplovio je iz riječke luke na testiranja pred povratak na komercijalna krstarenja. Ondje je bio vezan mjesecima.Na »Eclipse II«, koji se upravo gradi u riječkom brodogradilištu, prije mjesec dana položena je kobilica na navoz što je označilo početak intenzivnih radova.


Dobar dio sekcija već je izrađen, a porinuće bi trebalo uslijediti u ožujku iduće godine, nakon čega se kreće u završno opremanje novog najluksuznijeg ekspedicijskog broda na svijetu.