Tekuća kemija

Ribolovni trikovi: Poprskajte naješkanu udicu omiljenom aromom i izvucite ribu života

Boris Bulić

Aminokiseline i feromoni su spojevi koji direktno utječu na riblji apetit. Dovoljna je samo kap da se probude neobuzdane podvodne strastiDipovi i atraktori su odavno našli primjenu u slatkovodnom ribolovu, a u morskom su tek stidljivo počeli kuckati na vrata. To su spojevi aminokiselina, feromona i aroma u tekućem obliku čiji je cilj pojačati privlačnu snagu ješke i isprovocirati riblji griz. Upakirani u posude koje se nikako ne preporučuje otvarati u stambenim prostorijama ili nedajbože u automobilima kojima bi takav postupak mogao tržišnu vrijednost spustiti za nekih 90 posto.


Aroma Bloody Worm je posebno pogodna za predatore


Svi znamo kako žene ponekad znaju burno reagirati na mirise. No, one su u odnosu na ribe amateri. Dovoljno je prije zabacivanja, naješkanu udicu na kratko umočiti u ovu ‘tekuću čokoladu’ ili je poprskati, ako je pakirana kao sprej i rezultat neće izostati. Naravno, to se radi krajnje pažljivo, izbjegavajući neposredan dodir rukama. Mirisni tragovi nastali od dipova i atraktora sporo, jako sporo iščezavaju. Koliko su ti pripravci moćni govori i činjenica da su na svim službenim sportskoribolovnim natjecanjima najstrože zabranjeni.


Većina ribomaterijala u ponudi ima ovu ‘kemiju’ pariranu na razne načine pri čemu su najlovniji okusi krvi, raka, riba i glavonožaca.
Naravno, osim ješku, ovim se pripravcima mogu premazivati i varalice što im pojačava lovnost, ali i stvara mirisni problem sa skladištenjem.