TOMISLAV ŠANDOR

Ribolov iz kajaka je izniman gušt, a posebno kada su na meti strijelke

Boris Bulić

Dok su strijelke neaktivne, treba mijenjati varalice jer ćete najčešće dobiti samo pratnju ribe ili neke polugrizove. Kada se nađu, treba se približiti jatu, ali ne preblizu, te zabacivati po mogućnosti iza plove strijelki i povlačiti varalicu kroz njih…



Iz Zaboka nam se javio Tomislav Šandor, ribolovac koji svaku priliku za odlazak na more objeručke prihvaća.


Plovilo mu nije problem jer lovi iz kajaka, a evo što je doživio u jednoj od svojih posljednjih kajakaških avantura.


– Zaputili smo se na familijarni izlet u Istru, a u planu je naravno bio i ribolov strijelke kojih na zapadnoj obali Istre ima podosta.




Kroz svibanj su još uvijek dosta koncentrirane u jata pa ih je dobro potražiti.


Vide se njihove peraje kako vire iz mora poput malih morskih pasa.


Kada se nađu, treba se približiti jatu ali ne preblizu, te zabacivati po mogućnosti iza plove strijelki i povlačiti varalicu kroz njih – priča nam Tomislav.


– Dok sam lovio aktivnost ribe je bila slaba, ali sam uspio prevariti nekolicinu strijelki koje su doduše otpale, ali se kod ribolova te ribe se to često dešava.



Ubrzo sam shvatio da jaka kontra znači puno, te sam s uspjehom dovukao ribu do podmetača koji je malo premalen za takve ribe.


Radi se o ribama od oko 3,5 do 4 kilograma, otprilike.


Kako lovim iz kajaka, često bude problem otkačiti takve ribe i spremiti ih u jaceru iza kajaka, pa radije plovim do obale i tamo obavim te slatke muke – nastavlja Tomislav.



– Od opreme za strijelku koristim štap X-Zoga Blastino 15-60 grama, rolu Sakura Silver Code 4005, upredenicu od 8 niti debljine 0,16 milimetara te predvez od fluorocarbona Okuma Sea Max 0,32 milimetra.


Varalice koje koristim najčešće su veće površinske varalice koje imitiraju iglice.


Ponekad stavim i neki popper ili dok tražim jata strijelki, usput dok veslam, stavim vobler, pa panulam te ponekad također dobijem griz uz usputno traženje jata.


Uglavnom, dok su strijelke neaktivne, dok nema nekih raubova po površini, treba mijenjati varalice jer ćete najčešće dobiti samo pratnju ribe ili neke polugrizove – priča Tomislav dalje.



– A kada govorimo o gastronomiji strijelka nije toliko popularna, ali je to nepravedno.


Meso je po mom mišljenju jako slično palamidi, pa ne znam zašto nije zastupljenija u gastronomiji, najvjerojatnije zbog isplativosti, no to bi se u budućnosti moglo promijeniti jer joj ipak brojnost poprilično raste, a veliki broj ljudi, uglavnom neribolovaca, još nije ni upoznat s tom ribom.



Osobno sam je pripremao na juhu, pečenu na tavi, pravio pohane prutiće, te pripremao salatu s lećom i korjenastim povrćem.



Sve je bilo ukusno i svi smo uživali u tako pripremljenoj strijelki. Zato je lovite i konzumirajte – ispričao nam je Tomislav Šandor.