Vrijedno djelo

“Potonulo blago Jadrana” Danijela Frke. Opsežan ronilački vodič po olupinama hrvatskog Jadrana

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran KaruzaRIJEKA – Knjiga »Potonulo blago Jadrana« Danijela Frke predstavljena je u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Na tragu izuzetno uspješne knjige »Blago Jadrana«, ronilačkog vodiča po olupinama hrvatskog Jadrana, nastala je nova knjiga »Potonulo blago Jadrana« sa 75 ronilačkih destinacija.


Kako piše u opisu knjige, ovaj ronilački vodič, osim što je doista općeprihvaćen među roniocima koji posjećuju Jadran, s pravom bi se mogao nazvati »mapom skrivenoga blaga hrvatskog turizma«, jer stalno generira nove posjete i nove vrijednosti. Težište nove knjige je na novovjekim olupinama i potonulim borbenim zrakoplovima te pokojim antičkim nalazištem i kao takva knjiga je namijenjena svima koji posjećuju hrvatsku obalu, a ne samo roniocima.


Monografskog tipa, s 592 stranice knjiga je ilustrirana s oko 1.000 podvodnih fotografija i originalnih ilustracija, popraćenih podacima o lokalitetu, uzrocima potonuća, dubini, struji i vidljivosti, a sadrži i povijest o svakoj olupini kao »vremenskoj kapsuli«, priču zapisanu za budućnost koja ostaje dio atraktivnog mozaika blaga Jadrana.