Lučka kapetanija Senj

Posadi senjskog “Nehaja” nagrada za pothvat godine na moru

Dorotea Prpić

Foto Bruno Fantulin

Foto Bruno Fantulin

Nagrada je uručena voditeljima brodice Tomislavu Zrinskom i Davoru Šojatu te kapetanu Ispostave senjske Kapetanije Sveti Juraj Vladimiru Biondiću za spašavanje stranih turista po olujnoj buriZaposlenici posade SAR brodice »Nehaj« Lučke kapetanije Senj dobitnici su nagrade za naročit pothvat na moru u 2022. godinu.


Nagrada im je uručena na svečanosti koju je povodom Dana pomorstva i unutarnje plovidbe Ministarstvo mora, pomorstva i infrastrukture, upriličila Uprava za sigurnost plovidbe.


Nagrada za traganje i spašavanje na moru uručena je voditeljima brodice Tomislavu Zrinskom i Davoru Šojatu te kapetanu Ispostave senjske Kapetanije Sveti Juraj Vladimiru Biondiću.
Njihovo spašavanje stranih turista ovog ljeta po olujnoj buri ocijenjeno je kao pothvat godine.


Radi se o događaju od 6. lipnja ove godine kad je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru MRCC Rijeka zaprimila dojavu iz autokampa Kozica, u blizini Senja, da dvije osobe u moru nosi jaka bura te su odmah uzbunili Lučku kapetaniju Senj.Radilo se njemačkim državljanima, petnaestogodišnjem sinu i pedesetosmogodišnjem ocu. Petnaestogodišnjak se na SUP-u udaljio od obale i zbog iznenadnih jakih naleta bure nije bio u stanju vratiti se na obalu.


Kako bi pomogao sinu, otac se uputio kajakom prema njemu. Međutim, radi jačine naleta bure brzine veće od 115 km/h unesrećeni se nisu bili u stanju vratiti na obalu, štoviše radi morske pjene i smanjene vidljivosti izgubili su se iz vidokruga.


U pokrenutu akciju traganja i spašavanja bile su uključene plovne spasilačke jedinice Lučke kapetanije Senj, Lučke kapetanije Rijeka i ispostave Novi Vinodolski, sve uz potporu izviđačkog zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.


Nakon sat i pol otežanog traganja uz iznimno slabu vidljivost, a zahvaljujući poznavanju meteoroloških prilika i ćudi Velebitskog kanala u akvatoriju Senja i senjske bure, posada brodice Lučke kapetanije Senj pretpostavila je gdje bi se unesrećeni mogli nalaziti te su ih upravo na tom mjestu i našli žive, u pothlađenom stanju i u stanju šoka, ali bez drugih ozljeda.


– Hrabrost, humanost i nesebičnost osobine su koje danas treba tražiti povećalom. Upravo te osobine svaki dan živimo moje kolege Šojat, Biondić i ja, ali nažalost one su u sjeni današnje gramzivosti, pohlepe za zaradom i egoizma.


Zato nam je značaj ove nagrade još veći. Ponosni smo i sretni što smo spasili nečije živote, a zadovoljni što smo izdvojeni kao najbolji – izjavio je jedan od nagrađenih Tomislav Zrinski.