Kako do uspjeha?

Pokušali ste loviti ušate, ali vam to baš i ne ide? Možda koristite predebelu strunu, a možda niste u pravo vrijeme na moru…

Boris Bulić

Ušata se može loviti raznim alatima no sportski ribolovci koji su je pokušali uloviti, znaju da to uglavnom i nije tako lako. Izrazito je oprezna i osjetljiva, posebice na debljinu i sastav predveza.Loviti ušate, za sportskog ribolovca znači biti na ispitu vještine i znanja o ribolovu na moru – rekao je svojevremeno Aldo Ivanišević u svojoj knjizi ‘Sportski ribolov na moru’ i nije nimalo pogriješio. Ipak, unatoč svim zaprekama, ovu ribu se može, uz malo truda (i puno sreće) vrlo uspješno loviti.


Ukoliko se odlučite za ribolov plovkom, tada treba voditi računa o tome da plovak može primiti starletu, budući da je ušata noćna lovina pa će i ribolov biti noćni.


Osnovni najlon ne bi trebao biti deblji od 0,25 milimetara, a na njega se vezuje fluorokarbonski predvez sa jednom ili dvije prame naoružane sitnijim crystal udicama, širine luka od osam milimetara. Gramaža olovnice je prilagođena nosivosti plovka.
Idealno je da to bude oko pet grama, osim ako je more dosta nemirno, a dubina veća kada se može koristiti plovak i olovno otežanje i do deset grama nosivosti, ponajprije zbog bržeg silaska udica u zonu ribolova.


Plovak je u ribolovu ušata ubojit alat


Ako se ušate love iz barke tada se može koristiti klasičan povraz. Na kraju povraza je olovnica težine primjerene dubini na kojoj lovite. Nad njom su u razmaku od 25 do 30 centimetara, razmještena dvije do tri fluorokarbonske prame promjera, ne iznad 0,18 milimetara, naoružane udicama.


Osnovna struna se bira prema dubini na kojoj se očekuje riba, pa tako što je dubina veća i najlon treba biti krući, manje istezljiv. Ako se koristi štap, tada to može biti kraći model s kojim je u brodu lakše rukovati, obavezno vršne akcije radi lakše detekcije griza.


Poželjno je brumati prije lova, a čim se primijeti da je riba krenula, treba prestati.


Isto tako, ako se primijeti da duže vrijeme ništa ne grize, treba ponovo nabrumati.


Za brum se može koristiti usitnjen i raskvašen kruh preliven salamurom od slanih srdela, no jednako uspješno se može koristiti i svaka druga usitnjena riba. A za sve one koji se ne žele baviti tako prljavim poslovima u ponudi stoje i gotove smjese za primamljivanje ušata koje je potrebno samo prikladnom lopaticom izbaciti u more.