Ukrajinski udar

U napadu na Sevastopolj oštećen brod koji je koristila još ruska carska mornarica. Evo zašto je ciljana Komuna

Portal Novi list, Hina

Foto Screenshot Twitter Defence of Ukraine

Foto Screenshot Twitter Defence of Ukraine

Brod Komuna aktivan je od 1913. godineUkrajinska vojska rekla je u nedjelju da je pogodila i oštetila jedan od najstarijih ruskih spasilačkih brodova u Sevastopolju, bazi ruske crnomorske flote na okupiranom Krimu.


Glasnogovornik mornarice Dmitro Pletenčuk rekao je da je brod Komuna pogođen u zaljevu Sevastopolja u nedjelju ujutro i da je postalo “jasno da brod više nije u stanju obavljati svoje zadatke.”Na Telegram kanalu Ukrajinskih oružanih snaga rečeno je da je brod bio jedan od najstarijih koje je koristila ruska mornarica te da je aktivan od 1913. godine.


Razlog napada na Komunu


“Napad na Komunu vjerojatno je pokušaj da se ograniče operacije podmornica ruske Crnomorske flote i prekinu operacije ispaljivanja projektila Kalibr”, ocjenjuju analitičari iz Droxford Maritimea.Naime, skreću pozornost na to da su Ukrajinci napali i, prema izvješćima, teško oštetili, Komunu, unatoč tome što je u tom trenutku u Sevastopolju bilo vezano više amfibijskih brodova klase Ropucha, koji su bili glavna meta napada posljednjih mjeseci, kad ih je nekoliko potopljeno, kao i fregata klase Krivak.“S Komune su operirale ronilice za spašavanje podmorničke posade (DSRV), trenutno je riječ o ronilici AS-28 klase Priz, a gubitak ove sposobnosti obvezuje Rusiju da provodi podmorničke operacije  ‘pod rizikom’.


U slučaju da podmornice Crnomorske flote dođu u bilo kakvu opasnost, sada više ne mogu računati na pomoć ronilica, a bit će otežano i provođenje vježbi spašavanja uz pomoć DSRV-a, što je ključan element certificiranja podmornica za operacionu sposobnost.


Rusima ograničili sposobnosti


Crnomorska flota raspolaže ograničenim sposobnostima provođenja spasilačkih operacija sa 70 godina starog broda Epron, projekt 527, klase Prut, no te su operacije sužene na koršitenje ronilica ROV i ronilaca. Važnije – Epron ne može ukrcati ronilicu za spašavanje podmorničke posade AS-28.Brod za spašavanje podmornica Sayani može ukrcati ronilicu AS-28, ali plovilo trenutno nije sposobno za operacije i potrebna su značajna ulaganja prije nego li bi mogao poslužiti kao tender za AS-28 ronilice.


Aktivne podmornice klase Kilo


Podmornice klase Kilo ruske Crnomorske flote nastavljaju gađati mete u Ukrajini krstarećim raketama Kalibr i napad na Komunu je najvjerojatnije poduzet kako bi im se ograničile operacije i prisililo Rusiju da prihvati povećani operacijski rizik.


Nakon zadnjih pojačanih raketnih napada, Ukrajina vjerojatno pokušava poremetiti jednu od ključnih ruskih ofenzivnih sposobnosti”, analiza je Droxfort Maritimea.Novinska izvješća prenijela su da je brod poslan u sklopu spasilačke operacije kad su ukrajinske snage potopile zapovjedni brod Moskva ruske mornarice u travnju 2022. godine.


Duga i zapažena karijera


Prema pisanju cijenjenog pomorskog pisca i analitičara H. I. Suttona, stari spasilački brod Kommuna ima dugu i ponekad zapaženu karijeru.


“Sada ima 112 godina, a nalazi se u aktivnoj službi u rusko-ukrajinskom ratu. Bilo da je vidite kao elegantnu staricu ili kao zastarjelu nesreću koja čeka da se dogodi, ona je svakako jedan od zanimljivijih brodova koji plove danas.


I ona je bila aktivna u ratu. Uočena je na obali Krima kako radi s drugim mornaričkim brodovima”, piše Sutton.Izvorno je položena u Sankt Peterburgu kao Volkhov 1912. Kao i nekoliko drugih brodova sličnog dizajna iz toga vremena, njezina misija bila spašavanje oštećenih podmornica. Učinila je to najmanje dva puta 1917. godine, podižući potopljene ruske brodove.


Također je služila kao tender za podmornice. Imala je dva okvira za podizanje između trupova katamarana kako bi se u nju mogla podići podmornica ili drugi predmeti. Krajevi broda spojeni su kako bi se stvorio efekt mjesečevog bazena.


Nakon komunističke revolucije 1917. našla se u novonastaloj sovjetskoj mornarici. Preimenovana u Komunu i nastavila je služiti na Baltiku.


Služila tijekom opsade Lenjingrada


Tijekom Drugog svjetskog rata služila je tijekom opsade Lenjingrad. Korištena je za spašavanje vrijednih tenkova i vozila koja su propala kroz led. Također je bila vrijedna kao tender za podmornice.Danas se preselila iz Baltika u Crno more. U međuvremenu je dobila velika poboljšanja kako bi dobila nove, moderne, sposobnosti, iako je njezina glavna struktura ostala gotovo nepromijenjena.


Do sada je djelovala kao brod matica za podmornice za duboko ronjenje (DSRV), kao što je već spomenuti AS-28 i ronilice ROV (vozila na daljinsko upravljanje). Cijeli tekst H. I. Suttona o Komuni pročitajte OVDJE.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij istaknuo je uspjeh vojske u napadanju i obuzdavanju ruske krimske flote u ratu protiv Rusije koji traje gotovo 26 mjeseci. Rusija je okupirala i anektirala Krim 2014. godine.


Pletenčuk je rekao ranije ovaj mjesec da su ukrajinske operacije onesposobile oko trećine ruske flote od početka rata.


Ruski guverner Sevastopolja, Mihail Razvožajev, rekao je ranije da su ruske snage odbile raketni napad na jedan od svojih brodova u luci.


Razvožajev je rekao da su otpale krhotine izazvale manji požar, koji je ubrzo ugašen.