EKO TRENUTAK

Podižući sidro podigao odbačenu ribarsku mrežu pa je iskrcao na obalu

Boris Bulić

- Čim sam počeo dizati sidro shvatio sam da je zapelo, ali ne u tvrdo. To za što je zapelo je bilo teško, ali se ipak moglo maknuti. Pretpostavio sam da se radi ili o odbačenom starom konopcu ili mreži, čega nažalost, po morskom dnu ima jako puno…Za vrijeme klupskog natjecanja ŠRD Vir – Vir u kategoriji seniori štap – brod i U-21 štap-brod, sudački je brod, inače u vlasništvu Roberta Liverića, kao i inače bacio sidro kako bi ostao u lovnoj zoni. I premda je sonder na tih tridesetak metara dubine pokazivao standardno čisto i ravno dno kakvo i jeste ispred Lanterne na zapadnoj strani otoka, u podizanju sidra, Robert je naišao na problem.


– Čim sam počeo dizati sidro shvatio sam da je zapelo, ali ne u tvrdo. To za što je zapelo je bilo teško, ali se ipak moglo maknuti. Pretpostavio sam da se radi ili o odbačenom starom konopcu ili mreži, čega nažalost po morskom dnu ima jako puno – priča nam Robert.

– Prebacio sam sidreni konopac preko puretića i polako počeo istezati taj teret prema površini. I nije prošlo dugo kada sam ugledao staru mrežu, psaru. To je mreža s okom od 70 milimetara i budući da nije visoka ona leži praktički na dnu.


I kad sam oslobodio sidro, preko puretića sam tu staru mrežu polako počeo pratiti prema njenom kraju.A mreža je u moru tako odbačena provela možda godinu dana što je bilo dovoljno da se na nju nasele i alge i razni drugi organizmi dna zbog čega je bila barem dvostruko teža.


U jednom sam trenu pored brojnih trpova i zvjezdača s mrežom podigao i jednog kormorana koji se očito u potrazi za ribom, po mirisu bih rekao prije par dana, zapleo u tu mrežu i tako zarobljen ostao pod morem -nastavlja Robert svoju priču.– A kad sam došao do kraja mreže u samo desetak metara mora, ustanovio sam da ipak nije samo tek tako, namjerno odbačena. Naime, kavical je bio očito odrezan.


E sad, zašto je to bilo tako, teško je reći. Možda zavist kolega, konkurencija, krađa, svašta je tu moglo biti… A što god da je bilo, očito vlasnik nije uspio pronaći svoju izgubljenu mrežu.Tu sam mrežu, malo po malo, a bilo je tu jedno 300 metara, uspio na kraju podići na brod, nakon čega sam je iskrcao na rivu gdje će je zbrinuti djelatnici Čistoće – ispričao nam je Robert Liverić inače poznat po svom odgovornom ponašanju kada je u pitanju ekologija.Tako je toga dana ispalo da je u sklopu klupskog natjecanja održana i eko-akcija u kojoj je barem mali dio morskog dna opet onakav kakav bi i trebao biti, čist i nezagađen.