IZDAVAČKI POTHVAT

Plavi svijet Branka Šuljića: Nova knjiga – sve jadranske ribe

Branko Šuljić

Knjiga »Ihtiofauna Jadranskoga mora« opsežno je znanstveno djelo. Pisana je, međutim, na način da je može razumijeti svaki prosječan čitateljVeć određeno vrijeme čitam jednu knjigu. I još ću je dugo čitati. Debela je, ima skoro 700 stranica. Meni zanimljiva, kvalitetna, stručna i za većinu čitatelja poučna. Korisna svakome tko je odluči čitati. Naučit će dosta čak i pažljivim prelistavanjem. Nova knjiga, objavljena prošle godine. Naslov joj je »Ihtiofauna Jadranskoga mora«, a autori su Jakov Dulčić i Marcelo Kovačić. Obojica su doktori znanosti iz područja biologije, Dulčić iz Splita, a Kovačić iz Rijeke.


Nakladnik je Golden marketing – Tehnička knjiga iz Zagreba, a sunakladnik Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita. Literatura o moru i životu u moru što je potpisuju hrvatski autori nije baš obimna. Prije se može reći da je skromna. Zato treba pozdraviti svako novo izdanje. A kada se pojavi takvo kapitalno djelo, to je uistinu autorski i izdavački pothvat. U Hrvatskoj je to tek treća knjiga takva autorskog formata. Prvu je objavio naš veliki znanstvenik s područja ihtiologije Tonko Šoljan 1948. godine pod naslovom »Ribe Jadrana«. Potom je uslijedila duga praznina, do 1996. kada Ivan Jardas objavljuje djelo »Jadranska ihtiofauna«.


Nove ribe


Svaka od navedenih knjiga obrađuje sve ribe našeg, Jadranskog mora i svaka ih ima značajno više od prethodne. »Sadašnje stanje fonda jadranskih riba nije isto kao u vrijeme kada je knjiga bila pripremljena za tisak. Malo se odužilo, a nove nalaze više nismo mogli uvrštavati«, objašnjava Marcelo Kovačić. Da knjiga danas ide u tisak, bilo bi ih šest više! More je živi organizam, a posljednjih desetljeća događaju se značajne promjene, u Jadranu je registrirano više novih vrsta. njiga »Ihtiofauna Jadranskoga mora« ima na popisu 456 riba, što predstavlja, kako navode autori, dvije trećine svih riba registriranih u Sredozemnom moru.
Većina njih stalni su jadranski stanovnici, a uključene su i neke vrste koje su samo jednom registrirane u Jadranu. Istodobno, izostavljeni su neki mogući nalazi koji još nisu znanstveno potvrđeni. Za navedenu brojku, ističu autori, »ne možemo reći da je to u potpunosti točan broj vrsta koje doista žive ili se razmnožavaju u Jadranskomu moru«. Prosječnom poznavatelju ribljeg svijeta taj detalj nije od velikog značenja. Svaki stanovnik našeg priobalja i otoka poznaje mnoge vrste riba, to se podrazumijeva. Zastao bi, međutim, pred mnogima od onih iz knjige.


Garancija visoke znanstvene razine

Enciklopedija riba Jadranskoga mora, slobodno je možemo takvom okarakterizirati, zaslužuje i predstavljanje autora. Dr. sc. Marcelo Kovačić gotovo 30 godina radi u riječkom Prirodoslovnom muzeju, sada u zvanju muzejskog savjetnika. Također, predavač je na studiju fizike Sveučilišta u Rijeci u zvanju izvanrednog profesora. Objavio je stotinjak znanstvenih radova, kao autor ili koautor, te nekoliko knjiga. Posebno je značajno istaknuti da je opisao tridesetak novih vrsta riba. Dr. sc. Jakov Dulčić radi kao znanstveni savjetnik u trajnom zvanju u Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, gdje je voditelj Laboratorija za ihtiologiju i priobalni ribolov. Redovni je profesor sveučilišta u Splitu, Dubrovniku i Zagrebu. Kao autor i koautor objavio je četiri knjige, te više od 280 znanstvenih tekstova s temama iz ihtiologije i ribarstvene biologije. Reference obojice garancija su visoke razine znanstvene kvalitete.

Neke je sigurno vidio, ali na njih nije obraćao pažnju, nisu mu bile zanimljive. Može biti i da ih je zamijenio s nekom drugom vrstom, mnoge su ribe slične, razlikuju ih nijanse. Onima koji žele više znati o ribama, bolje ih upoznati, knjiga »Ihtiofauna Jadranskoga mora« nudi dobru priliku. Svaka riba detaljno je opisna, sa svim karakteristikama i posebnostima. Svaka je predstavljena i fotografijom, prvi put u nas. – Fotografije su nam zadavale mnogo problema, nije lako i jednostavno snimiti svaku ribu živu u moru. Skupljali smo ih doslovno širom svijeta, pričao nam je Marcelo Kovačić.


Doprinos znanosti


Knjiga »Ihtiofauna Jadranskoga mora« opsežno je znanstveno djelo. Pisana je, međutim, na način da je može razumijeti svaki prosječan čitatelj. Upoznati može svaku ribu, saznati o njoj puno više od osnovnih karakteristika. Koristiti može ribolovcu i čovjeku koji samo želi upoznati more i njegove stanovnike. Poslužiti će i onima koji misle da dobro poznaju more i život u njemu. Kad krene čitanje i detaljno upoznavanje ribljeg svijeta, tek tada shvaćamo koliko ga malo, ili slabo poznajemo. Koliko tajni krije naš Jadran samo u svijetu riba. Isto je ili slično u ostalim svjetskim morima i oceanima. Autori također ističu uvjerenje da će »knjiga, osim znanstvene, imati stručnu, obrazovnu i popularizacijsku vrijednost.« Prof. dr. sc. Mate Šantić, jedan od recenzenata knjige, između ostaloga piše: »Ova znanstvena monografija važan je doprinos našoj oceanografskoj, ihtiološkoj i ribarstveno-biološkoj znanosti, ali i prirodnim znanostima uopće. Zasigurno će ostaviti duboki trag… Valja naglasiti da knjiga donosi pregled brojnih znanstvenih novosti, uključivo i one iz sistematike i taksonomije riba…


Iznimna joj je dodatna znanstvena vrijednost što na jednom mjestu daje pregled svih novih vrsta riba… Također, može poslužiti kao temelj za buduća znanstvena istraživanja ekoloških promjena u jadranskom ekosustavu, koje će imati izravne i velike posljedice ne samo na bioraznolikost, nego i na gospodarski sektor hrvatskog ribarstva. Bez obzira na kvalitetu sadržaja i novosti što donosi, ne vjerujem da će za novom knjigom posegnuti mnoštvo čitatelja. U nas je naprosto tako, za knjigom rijetki posižu, bila ona dobra ili ne. U vremenu današnjem većina smo takvi. Čak i kad nas nešto zanima, prije ćemo željeni sadržaj potražiti na ponekad nepouzdanom internetu nego među koricama kvalitetne knjige. U konkretnom slučaju »Ihtiofaune Jadranskoga mora« to ne mora biti zabrinjavajuće. Ona nije namijenjena širokom čitateljstvu, nego ljudima koji žele obogatiti svoje znanje o moru i životu u njemu.«