Savjeti

Ostali ste bez sondera? Nema mjesta panici. Isplovite i odradite ribolov baš kao i naši stari

Boris Bulić

Lov bez sondera, namjerno ili nenamjerno, nije uopće kompliciran, naravno, ukoliko ste sigurni da neka lokacija drži zubace. U tom slučaju uzmete u obzir temperaturu mora, odnosno termoklina koji diktira lovnu dubinu nakon čega ostaje samo prepipati teren olovom kako bi se upoznali s prijelazima i dubinom…Luka Mrvičić je jedan od onih ribolovaca koji se ne predaju ni u potpuno beznadnim situacijama, a pogotovo ne onda kada se ostane bez dijela opreme bez kojega je mnogim ribolovcima ribolov nezamisliv.


– Znate ono kada dođete na brod i primijetite da vam kabel od sonde nije spojen na sondu već je nožem odrezan u razini sonde? Top i sreća do neba! Ako vam se to nikada nije ovako ‘slučajno’ i ‘samo od sebe’ desilo teško ćete me razumjeti, no moj savjet vam je da, ako vam se tako nešto desi, u inat pođete kamo ste i naumili i odlovite što ste naumili – priča nam Luka.

– Dakle, lov bez sondera, namjerno ili nenamjerno, nije uopće kompliciran, naravno, ukoliko ste sigurni da neka lokacija drži zubace. U tom slučaju uzmete u obzir temperaturu mora, odnosno termoklina koji diktira lovnu dubinu nakon čega ostaje samo prepipati teren olovom koje je vezano za kraj vaše multicolor upredenice a na kojoj je svakih 10 metara druga boja kako bi se upoznali s prijelazima i dubinom – nastavlja Luka svoju priču.– Tu je jako važno točke prijelaza i idealne dubine povezati sa sinjalima na obzorju, fiksnim objektima koji vas okružuju poput bora, kamena, stijena, neke bove, vrha brda i tome slično. Na takav način vrlo lako možete sebi u glavi stvoriti sliku onoga što se nalazi podno broda u cilju što boljeg odrađivanja terena kojeg ste odlučili prijeći panulom. Naravno, takav pristup nije lagan i treba malo prakse, no u konačnici ulov ostvaren na taj način ima posebnu čar jer, ako su tako lovili ‘naši stari’ zašto ne bi i mi? Dobro more! – ispričao nam je Luka Mrvičić.