Incident

Ophodnja danske mornarice ubila četvoricu pirata u Gvinejskom zaljevu

Hina

Foto Screenshot YouTube

Foto Screenshot YouTube

Fregata Esbern Snare pokušala je u srijedu u nigerijskim teritorijalnim vodama zaustaviti piratski brod koji je otvorio vatru na danske vojnikeČetvorica pirata ubijena su u pucnjavi s danskom ratnom mornaricom koja od početka studenog obavlja ophodnje u Gvinejskom zaljevu, priopćila je u četvrtak danska vojska.


“Nitko od danskih vojnika nije ranjen, ali su petorica pirata pogođena. Četvorica su umrla, a jedan je ranjen”, navodi se u priopćenju.


Izgred se dogodio kada je fregata Esbern Snare pokušala u srijedu 24. studenoga u nigerijskim teritorijalnim vodama zaustaviti piratski brod koji je otvorio vatru na danske vojnike.

“Danske snage su ispalile hitce upozorenja, u skladu sa svojim ovlastima. Pirati su tada zapucali na danske vojnike. Oni su reagirali u legitimnoj obrani i uzvratili”, dodaje se u priopćenju.


Danska premijerka, koja boravi u posjetu tom području i čiji je posjet fregati u četvrtak poslijepodne otkazan, ocijenila je da je djelovanje danskih vojnika “vjerojatno spriječilo konkretne piratske napade na brodove na tom području”.


Esbern Snare je “tako dao velik i važan doprinos sigurnosti u Gvinejskom zaljevu”, rekla je Mette Frederiksen na tiskovnoj konferenciji.


Piratski brod je potonuo nakon pucnjave, a osmorica pirata su ukrcana na danski brod, na kojemu je pružena pomoć teško ranjenoj osobi.


Kopenhagen je u ožujku izvijestio o slanju pomorskih snaga radi suzbijanja piratskih napada u tom dijelu svijeta koji je sve opasniji.