Nacrt

Novi zakon uvodi reda u lukama, evo što se sve mijenja

Marinko Glavan

Zakon daje puno veće ovlasti lučkim redarima. Te ovlasti bit će gotovo jednake onima koje imaju komunalni redari, kaže Mario KružićMario Kružić, ravnatelj Županijske lučke uprave (ŽLU) Crikvenica, izabran je za novog predsjednika Zajednice županijskih lučkih uprava, na sjednici Skupštine ove udruge koja obuhvaća sve županijske lučke uprave na hrvatskom dijelu Jadrana, održanoj u Selcu.


Kružić na poziciji predsjednika nasljeđuje Lorisa Raka koji je bio predsjednik u prethodna dva mandata. U radu skupštine sudjelovali su predstavnici dvadeset i jedne županijske lučke uprave, od Istre do Dubrovnika, a osim izbora novog vodstva, najvažnija točka dnevnog reda bila je rasprava o nacrtu prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji je trenutno u postupku javne rasprave, nakon dugogodišnjih priprema i najava njegovog donošenja.


Javna rasprava


Predstavnici županijskih lučkih uprava izrazili su zadovoljstvo prijedlogom novog Zakona, ali će Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture uputiti prijedloge za poboljšanje određenih dijelova u odnosu na prijedlog.
– Prijedlog novog Zakona o pomorskom dobru upućen je u javnu raspravu prije desetak dana. Od tada smo ga pomno analizirali i zaključili da smo prijedlogom generalno zadovoljni, kao i činjenicom da je napokon krenuo u javnu raspravu.


Prijedlog donosi puno poboljšanja koja se izravno tiču rada županijskih lučkih uprava, a Ministarstvu ćemo ukazati na potrebu za izmjenama pojedinih odredbi za koje smatramo da se mogu poboljšati.


Dobro je što je Ministarstvo već izrazilo spremnost za razgovor o tim pitanjima i vjerujem da ćemo mi koji Zakon svakodnevno provodimo sjesti za stol s predstavnicima Ministarstva i naći rješenja kojima ćemo ga učiniti boljim, rekao je novoizabrani predsjednik Kružić.Na pitanje kako će Zakon, prema sadašnjem prijedlogu utjecati na rad županijskih lučkih uprava, odgovorio je kako će utjecati na više načina, posebno na »uvođenje reda« u lukama kojima one upravljaju.


Brži postupci


– To je naš krovni zakon temeljem kojega djelujemo. Ovaj prijedlog zakona omogućit će da sve dosadašnje lučke uprave koje djeluju u Hrvatskoj mogu nastaviti s radom, što pozdravljamo, jer je bilo i prijedloga da se one centraliziraju po županijama, odnosno da svaka županija ima samo jednu županijsku lučku upravu. Zakon daje puno veće ovlasti lučkim redarima, što također smatramo dobrim.


Te ovlasti bit će gotovo jednake onima koje imaju komunalni redari na području gradova i općina, što će nam uvelike olakšati posao, posebno u dijelu kontrole i uvođenja reda u lukama jer će lučki redari moći izdavati prekršajne naloge.


Uvode se i novine u dijelu povremenog i privremenog korištenja lučkog prostora.


Riječ je o dozvolama koje su pandan koncesijskim odobrenjima na područjima izvan luka koje donose jedinice lokalne samouprave, a odnose se, primjerice, na postavljane infopanoa, privremenih objekata za, primjerice, prodaju sladoleda, za što smo morali provoditi koncesijske postupke koji su prilično kompleksan posao jer je trebalo provesti postupak izuzimanja prostora iz opće upotrebe pomorskog dobra, s povjerenstvom za koncesije u kojemu su predstavnik porezne uprave, predstavnik Državnog odvjetništva i tako redom.


Sada će ti postupci biti brži i jednostavniji, rekao je Kružić.


Izabrano vodstvo


Za potpredsjednike Zajednice županijskih lučkih uprava izabrani su Jadranka Fržop, ravnateljica ŽLU-a Šibensko-kninske županije i Donald Schiozzi, ravnatelj ŽLU-a Rovinj.


U Izvršni odbor izabrani su Dijana Mihaljević, ravnateljica ŽLU-a Bakar-Kraljevica-Kostrena, Nenad Debelić, ravnatelj ŽLU-a Rab, Antonela Mohorović Kožuh, ravnateljica ŽLU-a Rabac, Tomislav Kustić, ravnatelj ŽLU-a Novalja, Antun Banovac, ravnatelj ŽLU-a Dubrovačko-neretvanske i Davor Škibola, ravnatelj ŽLU-a Zadarske županije.