MURINA ŽUTOŠARKA

Neobičan susret na Korčuli: Kupajući se s djecom, u plićaku naišla na murinu!

Boris Bulić

Murina ima velika, prema natrag duboko usječena usta koja su naoružana brojnim šiljatim i vrlo oštrim zubima. Na nepcu također ima zube. Čeljusni je aparat izuzetno jak, što uz sluz ispunjenu jednostaničnim otrovnim žlijezdama ugriz čini vrlo opasnim. Uza sve to murine imaju i otrovnu krv.



Veliku sreću je imala Draženka Musa koja je kupajući se na Korčuli u plićaku uspjela vidjeti i  snimiti, ovu neobičnu, ali i opasnu ribu. Evo što nam je Draženka ispričala o tom događaju:


– Kupala sam se sa kćerima blizankama u uvali Gradina u Vela Luci. I odjedanput sam vidjela murinu u plićaku. Iznenadila sam se što je vidim po danu tako izloženu u vrlo plitkom moru – priča nam Draženka.


– Posebno je zanimljivo da nije bila agresivna kako murine to inače znaju biti. Jedino je raširila  usta, očito se osjećajući malo ugroženom, vjerojatno u slučaju da krenem prema njoj. Budući da je nismo dirali i uznemiravali, malo nas je gledala otvorenih usta i onda je otišla i sakrila se pod kamen – ispričala nam je Draženka Musa koja je taj susret uspjela i snimiti.





Inače murina može biti duga do 1,30 metra i teška više od 8 kilograma. Tijelo zmijolike forme je prekriveno sluzavom naboranom kožom bez ljusaka ljubičasto-smeđe do žućkasto-smeđe boje, s nepravilnim svjetlijim žućkastim mrljama. Kožasta peraja se proteže cijelim leđnim hrptom, te od analnog otvora do repa s donje strane tijela. Glava je u odnosu na tijelo sitna i šiljata s velikim, prema natrag duboko usječenim ustima koja su naoružana brojnim šiljatim i vrlo oštrim zubima. Na nepcu također ima zube. Čeljusni je aparat izuzetno jak, što uz sluz ispunjenu jednostaničnim otrovnim žlijezdama ugriz čini vrlo opasnim. Uza sve to murina ima i otrovnu krv.


Nedavna istraživanja su svim užasima kojima su ispredene legende vezane uz ovu ribu dodala još jedan detalj. Murina nema jednu, nego dvije čeljusti. Druga, izvana nevidljiva, smještena je u ždrijelu, baš kao kod Aliena, glavnog junaka istoimenih SF filmova. Kada murina zagrize svoj plijen, tada se ždrijelna čeljust otvara i pokreće prema naprijed prihvaćajući zalogaj. Kada ga prihvati, prednja se čeljust otvara, a stražnja zalogaj povlači prema ždrijelu. Nakon što dospije u zadnji položaj, ponovo se zatvaraju prednje čeljusti i cijeli se postupak gutanja ponavlja.


Murina je bentoska vrsta i nastanjuje hridinasta dna. Nešto je brojnija na južnom i srednjem Jadranu. Nalazimo je na dubinama od 5 do 120 metara dubine, i to najviše na pučinskim stranama otoka. Murina je noćni predator koji dan provodi u svojoj rupi s glavom na izlazu spremna da svakog neopreznog prolaznika, bez obzira na njegovu veličinu, pogosti svojim ugrizom. Hrani se noću, svime na što naiđe u svom razbojničkom pohodu. S jednakim će tekom nasrnuti na hobotnicu, kakvog raka, kao i na strvinu.


Murina se mrijesti krajem ljeta i početkom jeseni kada radi polaganja jaja prilazi bliže obali.