Znanstvenici iznenađeni

Neobičan fenomen u morima oko Antartika: led se topi, a voda sve hladnija

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Preko 50 godina znanstvenici bilježe konstantni pad opskrbe dubina Indijskog i Tihog oceana gustom vodom. Sad je taj trend misteriozno prekinutJoš prije desetak godina znanstvenici australske nacionalne znanstvene agencije Commonwealth Scientific and Industrial Research predvođene poznatim oceanografom Steveom Rintoulom utvrdili su da je od 1970. godine s dna oceana nestalo oko 60 posto tako zvane guste vode s dna oceana uz obale Antartike. Gusta voda nastaje hlađenjem vode kojoj se smanjuje volumen i povećava salinitet zbog smrzavanja  (led na morskoj površini je čista slatka voda), raste joj težina i ona pada na dno oceana. U tom procesu gusta voda snabdijeva ocean na velikim dubinama s kisikom. Isto tako, guste vode na velikim dubinama su dijelovi morskih struja koje imaju važnu ulogu pohranjivanja topline i CO2, što sugerira da imaju utjecaja na globalnu klimu.


Sad je otkriveno da se nakon 50-ak godina pada količine guste vode na dnu oceana događa suprotan proces u posljednje dvije godine. Otkrili su to znanstvenici sa Sveučilišta u britanskom Southamptonu i agencije Commonwealth Scientific and Industrial Research, predvođeni Alessandrom Silvanom. „Preko 50 godina znanstvenici bilježe konstantni pad opskrbe dubina Indijskog i Tihog oceana gustom vodom. Sad je taj trend misteriozno prekinut od 2018. godine“ – ustvrdio je Silvano u radu objavljenom u časopisu Nature Geoscience prenesenom na Phys.org.


Odgovor bi se možda mogao pronaći u neobičnoj promjeni ustaljenih kretanja vjetrova i struja u Rossovom moru gdje se guste vode stvaraju. Promjene u intenzitetu vjetra i struja povećavaju količinu mora koja se hladi, odnosno smrzava. To pak povećava količinu vode koja postaje gušća i pada na dno oceana.
Iznenađuje činjenica da su pojačani zapadni vjetrovi po mišljenju znanstvenika posljedica ekstremnih klimatskih događaja na velikim udaljenosti kao što je El Nino, metereološka promjena u tropskim krajevima koja se pojavljuje u nepravilnim razmacima od tri i pet godina.


Iznenadna obnova guste vode pokazuje kako su ekstremni klimatski događaji u stanju privremeno preokrenuti dugogodišnje trendove. Očekuje se da će u narednim godinama otapanje polarnih kapa biti nastavljeno što znanstvenici smatraju glavnim uzrokom sve slabijeg stvaranja guste vode. Ostaje za pratiti hoće li jači intervali El Nina u budućnosti dugoročno kompenzirati manjak guste vode važne za život u oceanu i globalnu klimu.