NOVA RIBLJA VRSTA

Na riječkoj ribarnici osvanuo neobičan ulov! ‘To je prvi put da se ova vrsta pojavila u Jadranu’

Boris Bulić

Premda postoje zapisi o nalazu ove vrste u Sredozemlju, ti se zapisi smatraju nesigurnima jer je moguće da se ta vrsta u determinaciji zamijenila sa sličnom vrstom Pomadasys stridens koja je lesepsijski migrant.Prije par dana je na riječkoj ribarnici osvanuo neobičan ulov koji bi da nije bilo Hrelje Mateja ostao potpuno nezapažen. Naime, pomiješan s ostalom ribom tipičnom za koćarski ulov na banku se našao i jedan primjerak vrste Plectorhinchus mediterraneus (Guichenot, 1850).


Zanimljivo je da je prema saznanjima ovo prvi zabilježeni nalaz ove vrste u Jadranu. Budući da Hrelja nije ni slutio da je riječ o tako jedinstvenom slučaju, ribu je zajedno s ostalom očistio i tek nakon toga, jer mu se riba učinila ipak neobičnom fotografirao i objavio na društvenim mrežama uz pitanje o kojoj je vrsti riječ.


Ova vrsta inače nastanjuje istočni Atlantik od južnog Portugala do središnje Namibije, uključujući Sao Tomé i Principe, ali ga nema na Zelenortskim otocima, Azorskim otocima ili Madeiri, a njegova prisutnost na Kanarskim otocima smatra se sumnjivom. Prisutan je i u zapadnom Sredozemlju gdje doseže i Jadransko more te Grčku i Egipat s tim da su ti nalazi iz Sredozemlja nesigurni jer je moguće da se ta vrsta u determinaciji zamijenila sa vrstom Pomadasys stridens koja je lesepsijski migrant.
Dakle, ovo je prvi fotografijom potvrđeni nalaz vrste Plectorhinchus mediterraneus u Jadranskom moru.