JEŠKA BROJ JEDAN

Lovite li velikog crva ili ga kupujete? Evo nekoliko savjeta

Boris Bulić

Pronaći, uloviti i izvući velikog crva nije teško ako znate što i gdje treba tražiti. U ovom ga je periodu nešto lakše naći jer je vidljivost veća, a gužva pod morem manja. Naravno, preduvjet je kvalitetno odijelo i ribolovna strastVeliki crv iz roda Eunice je za većinu ribiča ješka broj jedan. Nalazimo ga uzduž cijele Jadranske obale, od muljevitog, preko pjeskovitog, pa do kamenitog dna. Naraste i preko 3 metra. Ako je neozlijeđen, živim se može održati i više od mjesec dana. Čuvati ga treba u širokim posudama s malo mora na tamnom mjestu stalne temperature, idealno oko 10° – 12°C .


Najcjenjeniji je onaj ulovljen na kamenitom terenu, tzv. crv od kamena. Najžilaviji je, a i boje su mu najživlje.


Crv je omiljen kao ješka jer ga izvanredno prima gotovo sva riba, a i najmanji se komad na udici trepereći prelijeva u crveno-plavo-zelenom spektru. Potrebno je čuvati se ugriza koji može biti vrlo bolan.

Da bismo mu kao mamcu produžili i povećali lovnost, treba ga rezati od repa prema glavi, jer na taj način duže ostaje živ. Najžilaviji i najmesnatiji dio crva je prva trećina, dok su ostale dvije trećine šuplje i u njima je smješten završni dio probavnog trakta.


Nije ga teško pronaći, pod uvjetom da na terenu koji pretražujete nije izlovljen. Ulaz u rupu je opleten sivo-zelenkastom paučinastom tvari i oko njega ćemo redovito naći tragove gozbe ovog noćnog grabežljivca.


Da bismo ga danju natjerali da izađe, moramo mu ponuditi izrazito mirisnu ješku. Za to se najčešće koristi usmrđena srdela ili nerijetko ljudski izmet, oboje uvezani u žensku čarapu. Da se podsjetimo, sa stajališta kemičara, postoje samo mirisi!Lovi se posebno konstruiranim napravama, tzv. trapulama, koje su najčešće kvadratnog, rjeđe okruglog presjeka, a napravljene su tako da crv povlačenjem ješke aktivira mehanizam sličan mišolovki, koji ga prikliješti.


Tada ga je potrebno još samo izvući. Prazna, plastična boca vezana za trapulu, polako i uporno, zahvaljujući uzgonu, izvući će cijelog crva.


Naravno, ako se uzme prevelika boca, crv će pući. Optimum je boca od 1,5 litre, nešto više od pola napunjena morem.